Quantcast
Radio1_v_zivo


TRIKI s katerimi boš uspešno odgnal komarje!
Radio 1 priporoča | 26. 7. 2016 15:35
Domači načini, ki ti bodo pomagali pri nadležnih krvosesih
Ključne besede:     komarji    mrčes    odprava    zaščita
Razpršilo, ki ga lahko narediš sam

Poletje je čas, ko zopet na površje pridejo tisti mali nadležni krvosesi, ki jim pravimo komarji. 

Nočno posedanje na terasi postane za večino velik problem, saj začnejo mali vragi prežati iz vseh strani.

Piki, ki nam jih pustijo so nadležni in neprijetni in tudi zelo težko se jih znebimo. Zato je dobro, da ukrepamo še preden se nas lotijo in se pred njimi obvarujemo. 

Popolnoma se jih ne boš znebil, so pa metode, ki ti bodo pomagale, da boš pred njimi varen.

 

 

Posoda z vodo - če imaš na vrtu ali kje okoli hiše posode z vodo (predvsem za svoje domače ljubljenčke) je dobro, da jih odstraniš čimbolj stran od okolja, kjer se največ zadržuješ. Kajti komarjem to predstavlja pravi raj, saj vodo izkoristijo za odlaganje svojih jajčec.

 

 

 

 

 

Netopirji - tudi njih ne vidimo radi, saj se jih povečini kar malce bojimo. So pa dobri v tem, da se prehranjujejo s komarji. Kajti netopir lahko na noč poje veliko število komarjev. Torej, če imaš poleti okoli svojega okolja kakšnega netopirja, se ga ne skušaj znebiti, saj ti bo pomagal pri odganjanju krvosesov.

 

 

 


Česen -  tudi česen je pravi odganjalec mrčesa. Dva zmečkana stroka česna dodaj decilitru mineralnega olja in počakaj en dan. Nato mešanici dodaj dve skodelici vode in žlico limoninega soka. Vse skupaj precedi v plastenko z razpršilom. Če te vonj ne moti preveč, ga uporabi na sebi ali pa razprši po okolici.

 

 

Olje Neem - rastlinsko olje, ki ga dobijo iz indijskega drevesa neem. Priporočamo vonj vanilije, ki ima tudi afrodizični učinek in preganja mrčes. Kot zanimivost - odsvetujejo uporabo na medenih tednih in sicer iz dveh razlogov: vonj neema bo pregnal vašega partnerja, poleg tega deluje kot spermicid.

 

 

 

 


Jabolčni kis - ena ali dve žlici jabolčnega kisa daš v pol litra vrele vode in to popiješ. Morda ti bo na začetku ogabno in toplo, ampak te bo zagotovo rešilo pred veliko večjimi skrbmi, ki jim pravimo komarji.

 


 

 

 

Kako eterična olja uporabiš v stanovanju?

 

1. Dve do tri kapljice olja kapneš v dišavno lučko oz. svečko

 

2. Na okna obesiš papirnate trakove, katerim dodaš olje

 

3. Nekaj kozarcev vode napolniš z vročo vodo in vanjo dodaš par kapljic olja. Kozarce pristavi k oknu. Dve kapljici eteričnega olja kapneš na kos vate in jo položiš poleg postelje.

 

4. Olje lahko razredčiš v destilirani vodi in razpršiš po prostoru. Razpršilo uporabiš tako, da 50 ml destilirane vode, dodaš 50 kapljic eteričnih olj. Pred uporabo dobro pretreseš, saj eterična olja niso topna v vodi in ostanejo na površini.

 

  

 

Eterična olja lahko naneseš tudi na telo, najbolj primerno pa je olje sivke, saj je varno in ne draži kože.


Eterična olja, ki komarjem niso pogodu: 

 

- limonska trava 

- cedra

- evkalipt

- sivka

- pelargonija

- meta

- klinčki

- timijan

- origano

- tageta (smrdljivka)

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del