Radio1_v_zivo


Radio 1 priporoča | 11. 7. 2016 8:29
Celo življenje si v hladilniku hranil/a sveže meso na napačnem mestu!
Upoštevaj te nasvete in ne meči denarja skozi okno
Ključne besede:     hladilnik    hrama    napaka    denar
Pazi, kaj daš v hladilnik in česa ne!

Si vedel/a, da se vsako leto zavrže približno 1,3 milijarde ton hrane? Prav vsi sodelujemo pri tej enormni številki. Najpogosteje pozabimo, da imamo nekaj v hladilniku, kupimo ponovno, na koncu pa po nepotrebnem mečemo stran hrano in denar. Da bi hrano bolj pametno izkoristili, je pomembno, da si znano zorganizirati hladilnik.



Na teh mestih v hladilniku je najboljše imeti hrano, da bi najdlje zdržala: 


• Mleko hrani v zadnjem delu zgornjih polic, ker je tam najhladnejše
• Ostanke hrane in tropsko sadje prav tak postavi na zgornje police hladilnika
• Solato operi, nareži in pospravi v posode. Imej jo na dosegu roke, blizu vrat na srednjih policah ... tako, da jo lahko vidiš. Porabi jo čim prej
• Police za vino so idealno mesto za hranjenje le-tega 
• Jajca imej v kartonski škatli na sredini police v hladilniku. Na vratih hladilnika je pretoplo za njih
• Meso in mlečne proizvode hrani na spodnjih policah, po možnosti tudi v posodah
• Sveže meso je najbolje imeti ločeno od ostalih živil, da kri ne pride v stik z njimi. Ko ga odmrzuješ, ga je dobro položiti v globok krožnik na najnižjo polico, zraven pa naj ne bo kakšnega sadja ali zelenjave
• Sadje in zelenjavo hrani v spodnjem delu, saj bo tam najdlje ostalo sveže
• Na vratih hladilnika hrani omake in odprte steklenice
• Sezonsko hrano zamrzni v manjših porcijah in jo zloži v prozorne vrečkice; eno zraven druge, da bo tvoj zamrzovalnik bolj pregleden



Tukaj pa je še 5 vrst hrane, ki NE sodi v hladilnik:



1. Paradižnik

 



 

 

2. Bazilika

 

 

3. Krompir






4. Čebula







5. Avokado