Quantcast
Radio1_v_zivo


Razstava starih razglednic Celja
| 4. 7. 2016 15:08
Z razstavo Osrednja knjižnica Celje proslavlja letošnji trojni jubilej
Ključne besede:     Krekov trg    razstava    stare razglednice    Osrednja knjižnica Celje
 Osrednja knjižnica Celje
Osrednja knjižnica Celje v knežjem mestu deluje že 70 let.

Na Krekovem trgu v Celju je od danes pa do 30. septembra na ogled velika razstava starih razglednic mesta. Z njo bo Osrednja knjižnica Celje tudi na prostem proslavila letošnji trojni jubilej: 70-letnico obstoja, 110-letnico knjižničarske dejavnosti v Celju in 40-letnico delovanja domoznanskega oddelka.

 

Knjižnica jubileje obeležuje že vse leto. Izdali so monografijo starih razglednic Celja, ki jih hranijo v domoznanskem oddelku, od marca do maja je bila v prostorih knjižnice postavljena velika razstava Knjižnica - vrata v vse čase in prostore o pomembnih mejnikih in osebah za razvoj knjižničarstva na Celjskem, vrhunec praznovanj pa je bil veliki koncert, ki so ga 9. junija izvedli z Big bandom Žabe, ki prav tako slavi 70-letni jubilej.

 

V sklopu praznovanja so premierno predvajali tudi kratki predstavitveni film njihove knjižnice, ki je del projektov ob njihovem praznovanju. Film je delo mladega celjskega režiserja Igorja Pečolerja, namenjen je predvsem mladim, ki jih knjižnica nagovarja v duhu osrednje misli njihovega praznovanja Knjižnica - vrata v vse čase in prostore kot sodoben prostor kulturnega srečevanja in rasti vseh generacij, družbenih in interesnih skupin, so sporočili iz knjižnice.

 

Študijsko knjižnico v Celju je 1. marca 1946 ustanovilo tedanje slovensko ministrstvo za prosveto. Knjižnici je bilo naloženo, naj nudi ustanovam priročno strokovno knjižnico, društvom pa pripomočke za kulturno delo, naj daje znanja željnim sredstva za izobraževanje in znanstveno delovanje, da zbira slovstveno, zgodovinsko, narodopisno in drugo tiskano in rokopisno gradivo, ki zadeva okrožje. Mnogo knjig se je nabralo v okrožnem zbirnem centru, ki je deloval v Stari grofiji in v kapucinskem samostanu, kjer so okupatorji nakopičili mnogo knjižnega gradiva. Marsikaj sta darovali tudi mariborska študijska knjižnica in ljubljanska Univerzitetna knjižnica.

 

Pod vodstvom takratnega direktorja Branka Goropevška se je knjižnica leta 2010 preselila v novo stavbo na Muzejskem trgu. Danes ima Osrednja knjižnica Celje, ki jo vodi Polona Rifelj, 8000 aktivnih članov in več kot 400.000 knjig, v njej pa je zaposlenih 38 knjižničarjev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del