Quantcast
Radio1_v_zivo


Posavski sadjarji v Belgiji
| 20. 6. 2016 18:32
Poleg strokovnega dela so spoznali tudi evropski parlament
Ključne besede:     Sadjarsko društvo Artiče    ekskurzija    Bruselj    evropski parlament
 Artiški sadjarji v evropskem parlamentu
Posavski sadjarji v evropskem parlamentu

Tridnevno potovanje od Artič do Bruslja pa ni bilo običajni izlet, ampak strokovna ekskurzija. Kot je povedal predsednik Sadjarskega društva Artiče Mitja Molan, so obiskali enega najpomembnejših inštitutov za vzgojo novih sort jabolk in hrušk, kjer zaradi narave dela goste neradi sprejemajo, posavskim sadjarjem je to preko »vez in poznanstev« s Petrom Jankovičem iz podjetja Rossad uspelo. Tam so si ogledali, kako križajo različne sorte in izvedeli, kako dolgotrajno in mukotrpno delo je to, saj lahko traja tudi 15 let, da nova sorta zadosti vsem kriterijem, ki jih zahtevajo drevesničarji oziroma trg in potrošniki.

 

S prijaznim vodičem Stanijem Revinškom, ki je sicer rojen v Belgiji, vendar ima slovenske korenine in tudi odlično govori slovensko, so si ogledali drevesnico v bližini mesta Sint-Truiden, kjer letno vzgojijo dva milijona sadik, ki rastejo tudi v posavskih sadovnjakih in po celem svetu. Obiskali so še dve sadjarski kmetiji v okolici Maasmechelena, kjer so lahko primerjali svoje sadovnjake z belgijskimi in ugotavljali razlike. Predvsem jih je zanimalo tudi, kako je v tej državi z delovno silo in kakšno je plačilo.

 

Zadnji dan so obiskali evropski parlament, kjer jih je sprejel evropski poslanec Franci Bogovič. S svojimi sodelavci jim je predstavil ustroj in delo parlamenta, kako potekajo zasedanja in še kakšno zanimivost iz dela in življenja v evropski prestolnici. Spregovoril je tudi o svojih prizadevanjih za vzpostavitev tako imenovih OP-ev – organizacijah proizvajalcev, ki so ena od možnih povezav pridelovalcev za skupni nastopu na trgu. Ker je bil tega dne na delovnem obisku pri Bogoviču tudi Raymond Tans z Nizozemske, so tudi sadjarji imeli priložnost slišati dobre prakse o OP-jih na Nizozemskem. O dobrih izkušnjah bo Tans jutri, v torek, 21. junija, govoril še v Evrosadu v Krškem.

 

Poleg sadjarjev samih sta strokovno ekskurzijo finančno podprla evropski poslanec Bogovič in tudi brežiška občina, saj je sadjarstvo v občini pomembna kmetijska panoga.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del