Quantcast
Radio1_v_zivo


8 stvari, ki se končajo, ko postaneš MAMA
Radio 1 priporoča | 17. 6. 2016 6:08
"Mami, LUUULAT!"
Ključne besede:     mama    otroci    starševstvo    skrb    dom
Ko se večeri popivanja za nekaj časa končajo.

Preden si postala mama, je bilo tvoje življenje svobodno in lahko si počela kar te je bila volja.

Nato si zanosila in morala zadeve kot so žuranje, mastno hrano, alkohol in še en kup stvari za celih 9 mesecev odmisliti. Nato se rodi malo bitje in se stvari še bolj obrnejo na glavo. Vendar ko tvoj otrok odraste, počasi izgubiš stvari, za katere niti nisi vedela, da jih imaš. Ne govorimo ravno o zmenkih, pa dolgemu tuširanju, pa brezdelju, poležavanju in uživanju v tišini.

Govorimo o tistih malih stvareh, ki jih nisi poznala iz ravno tega razloga, ker ti noben ni povedal, da jih morda ne boš nikoli več mogla narediti.

 

 

1. Jesti sladico brez, da bi delila

 

 

Želja, da bi imela eno veliko skledo sladoleda le zase. Jo brezskrbno pojedela, pa tudi če je ura 2 ponoči, brez slabe vesti. Ampak tako ne gre, ko imaš enkrat doma otroke in moraš vedno gledati nanje in na njihove želje. Pa tudi ko se enkrat odpre posoda sladoleda, ne bodo hoteli jesti kosila, ker bo sledilo kujanje na način: ''Zakaj mami lahko je sladoled, jaz pa ne?!''

 

 

2. Imeti pospravljen dom prav vsak dan

 

 

''Niti pol ure, ne more biti pospravljeno!'' To zveni tako klišejsko, a tako resnično. Hladilnik in omare so polni prstnih odtisov, igrače, ki ležijo vsepovsod, nered in pravi kaos po celi hiši. Na koncu ugotoviš, da brez odrgnjenega parketa od koleščkov igrač ne gre, pa polit kavč od raznih sokov, umazan pult, nogavice pod posteljo, različne otroške posteljnine z motivi risanih junakov, pa otroške pregrade....brez, tega preprosto ne gre in imeti nekaj lepega oz. pospravljenega, je lahko le še bežen spomin, dokler so otroci majhni.

 

 

 

3. Gledanje prodajnih reklam

 

 

Ne mislimo gledanja reklam takrat, ko si ravno doma in skrbiš za bolnega otroka, ter se po televiziji slučajno predvajajo. Gre bolj za to, da se dejansko usedeš pred tv in si zaželiš, tisti neumni pas za hujšanje, pa tisto kremo proti gubicam, ker imaš občutek, da te bo to tisti moment osrečilo. Nato na svet pridejo otroci, z njimi drugačne skrbi in so ti kupovanja takih stvari popolnoma odveč.

 

 

4. Spremeniti mišljenje

 

 

Ljudje spreminjajo mišljenja, otroci prav tako. Ampak narediti to pred svojim otrokom, ko si mu nekaj že povedal, ojoj. Kar sledi, bi lahko opisali kot najbolj nadležno stvar, ki ti jo zada otrok. Nato sledi še obsojanje in celodnevni paket kujanja in jokanja. Ne spreminjaj mišljenja, raje dvakrat premisli preden rečeš, ker  si mali navihanci znajo hitro zapomniti. 

 

 

5. Dokončati stavek, brez ponavljanja

 

 

Včasih, ko hočeš nekaj povedati tako glasno, da niti sama sebe ne slišiš. Se prepoznaš? Šokantno! Idealen scenarij bi bil: Misliti nekaj, to glasno povedati in nazaj dobiti dejanski in normalen odgovor, brez nenehnega ponavljanja, zakaj je temu tako.

 

 

6. Nekaj početi -  kar tako brezveze

 

 

Včasih bi se najraje usedla za volan, odprla okna, prižgala glasbo, utihnila in se odpeljala. Kar tako, brez kakršnekoli razlage. In če bi imela srečo, opravila le EN telefonski klic, ter popila skodelico kave v popolnem miru. Ampak žal je to cela misija, saj moraš kot mati vmes postoriti še en kup družinskih stvari in dolžnosti.

 

 

7. Pogovor z odraslim na samem

 

Saj je logično, da se ves čas pogovarjaš in srečuješ z odraslimi. Med drugimi so to otrokov zdravnik pa učiteljica, pa od otrokovega prijatelja mama itd. Ampak včasih bi najraje stekla do svoje prijateljice, ji odprla dušo, ter povedala nekaj sočnih stvari. Ker so zraven ponavadi otroci, moraš paziti na jezik ali pa mu razložiti na način:¨veš mamica mora, mamica  ima, mamica ni tako mislila...¨ In to zna biti zelo utrujajoče.

 

 

8. Biti bolan

 

 

Imeti pravi pristni bolezenski dan. Ne samo dan, ko si prosta dela in imaš čas za kratek počitek. Govorimo o dnevu, ko si cel dan v svoji najljubši pižami, ne počneš nič za nobenega ali celo zase. Cel dan spiš, gledaš tv in med nenehinim skakanjem iz enega kanala na drug, najdeš oddajo za katero sploh ne veš da obstaja. Pravi bolan dan za polno zaposleno mamo.

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del