Quantcast
Radio1_v_zivo


Severna ljubljanska obvoznica bo gradbišče
| 8. 6. 2016 11:00
DARS napoveduje obsežna obnovitvena dela med Celovško cesto in krožiščem Tomačevo
Ključne besede:     ljubljanska obvoznica    DARS    dela na cesti    Celovška    Tomačevo
Fotografija je simbolična, DARS

Predvidoma 18. junija se bodo s postavitvijo prve faze zapore pričela obsežna obnovitvena dela na delu severne ljubljanske obvoznice, med Celovško cesto in krožiščem Tomačevo. Obnovljeno bo nekaj več kot tri kilometre dotrajanega cestišča hitre ceste v obeh smereh ter priključki. Obnova bo potekala v poletnem času, ko je na ljubljanski obvoznici v povprečju tudi za desetino manj prometa kot običajno, manj izrazite so tudi prometne konice. Med obnovitvenimi deli bo promet urejen še vedno po dveh, sicer zoženih prometnih pasovih v vsako smer ter ob omejeni hitrosti vožnje 60 km/h.

Odsek med Tomačevim in Celovško cesto je bil zgrajen in predan prometu leta 1983. Gre za prvo večje obnovitveno delo na tem odseku, saj so se v preteklosti izvajala le lokalna popravila asfalta, s katerimi se je zagotavljala ustrezna prometna varnost.

Obnova, ki bo zaključena v sredini septembra, vključuje zamenjavo zgornjega ustroja ceste, širitev vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C2+2 (dva začasna vozna pasova v vsako smer na enem smernem vozišču), lokalne sanacije in preplastitev predmetnih priključkov, zamenjavo jeklene varnostne ograje (JVO), zamenjavo betonske varnostne ograje (BVO), novo razsvetljavo, novo horizontalno in vertikalno signalizacijo, ureditev odvodnjavanja in ureditev bankin. Posebna pozornost bo namenjena vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja, saj bo izvajalec moral upoštevati vse ukrepe za zaščito podzemne vode.

Obnovitvena dela bodo potekala v štirih fazah:

1. faza: zaprta bosta prehitevalna pasova v obeh smereh, promet bo potekal po voznem in odstavnem oziroma zaviralnem/pospeševalnem pasu. Dostop na hitro cesto prek priključkov Bežigrad, Savlje in industrijska cona Šiška bo urejen z odvzemom prednosti (znak STOP). Izvajalec bo v tej fazi odstranil BVO, stebre javne razsvetljave, uredil jaške kanalizacije in jaške javne razsvetljave ter obnovil asfalte v srednjem ločilnem pasu. Trajanje prve faze zapore bo predvidoma 17 dni - do 4. julija.

2. faza: zaprta bo polovica hitre ceste med krožiščem Tomačevo in Celovško cesto, promet bo potekal po drugi polovici po dveh zoženih pasovih v vsako smer, smerni vozišči bosta ločeni z začasno varnostno ograjo. Celoten čas bo zaprt uvoz na hitro cesto s priključka industrijska cona Šiška. Trajanje druge faze bo predvidoma 30 dni.

3. faza: zaprta bo polovica hitre ceste med Celovško cesto in krožiščem Tomačevo, promet bo potekal po drugi polovici po dveh zoženih pasovih v vsako smer, smerni vozišči bosta ločeni z začasno varnostno ograjo. Trajanje tretje faze bo predvidoma 30 dni.

V sklopu druge in tretje faze bodo izmenično zaprti uvozi in izvozi na hitro cesto s priključkov Bežigrad, Savlje in Celovška. O tem in obvozih bodo uporabnike ceste pravočasno obvestili.

Druga in tretja faza zaobjemajo odstranitev stebrov javne razsvetljave ob robu vozišča in na zaprtih priključkih, demontažo JVO, zamenjavo zgornjega ustroja ceste, lokalne sanacije in preplastitev zaprtih priključkov, nove talne obeležbe in prometne znake, postavitev nove JVO in razsvetljave.

4. faza: postavljena bo enaka zapora kot v 1. fazi (zaprta bosta oba prehitevalna pasova), promet pa bo potekal po že obnovljenih odstavnem in voznem pasu. V tej fazi se bo postavila nova BVO, stebri javne razsvetljave in zaprli službeni prehodi. Trajanje 4. faze bo predvidoma 11 dni, zaključek vseh del in odstranitev zapore je predvideno v sredini septembra.

Preusmeritev tovornega prometa bo na južno (A2) in vzhodno (A1) ljubljansko obvoznico.

Zaradi postavljanja prve faze prometne zapore so predvideni zastoji na območju krožišča Tomačevo proti Kosezam/Primorski.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del