Radio1_v_zivo


Nova gledališka sezona
| 7. 6. 2016 7:26
Na Ptuju šest novih predstav
Ključne besede:     Ptuj    gledališče    sezona
"Gledališče je zrcalo družbe in prav je tako," je pred naslednjo sezono povedal direktor gledališča Ptuj.

Mestno gledališče Ptuj se v novo gledališko sezono podaja s šestimi novimi predstavami, med katerimi jih bo tudi zaradi pomanjkanja programskih sredstev kar pet nastalo v koprodukciji. Edina samostojna predstava bo črna komedija Mehanični levi, ki bo nastala v priredbi in režiji Marka Čeha. Sezono septembra odpirajo s komedijo Visoka napetost.

Uvodna predstava sezone bo nastala v koprodukciji z zavodom Javšnik & klapa, režiral pa jo bo kar direktor ptujske gledališke hiše Peter Srpčič, ki se tudi sicer vsako sezono loti vsaj ene predstave.

Septembra bo najprej v ljubljanski SNG Drami, oktobra pa tudi na Ptuju premierno uprizorjena koprodukcija Veliki brat, ki se jo bo po motivih znamenitega Orwellovega romana 1984 režijsko lotil Jaka Andrej Vojevec.

Še pred iztekom leta bodo na ptujskem odru novembra premierno uprizorili otroško predstavo Iune Ornik z naslovom Luna, ki jo bo v sodelovanju z gledališčem Lalanit in Društvom likovnih ustvarjalcev Ljubljana režirala Barbara Bulatović, istega meseca pa bo najprej v Ljubljani, nato pa tudi na Ptuju premiera teatralnega "talk showa" z naslovom Kako ostanem lepa in svobodna, ki ga bodo pripravili skupaj Kulturno - umetniškim društvom S. N. G. in Cankarjevim domom.

Leto 2017 bodo marca začeli s samostojno predstavo Mehanični levi, zaključili pa s prvo uprizoritvijo komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Ta bo nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj v režiji Jerneja Lorencija. Po Srpčičevih besedah gre prav pri slednjem za najbolj obsežen projekt v prihajajoči sezoni.

"Zanimiv je čas, v katerem živimo. Duh časa še nikoli v naši kratki zgodovini ni tako spominjal na tiste Hamletove besede o Danski, ko je rekel, da je nekaj gnilega v njej. In prav o duhu časa bo govorila naša nova sezona. Gledališče je zrcalo družbe in prav je tako," je pred naslednjo sezono povedal direktor gledališča brez lastnega igralskega ansambla, kljub temu pa v zadnjih letih z nekaj pomembnimi nagradami stroke.