Quantcast
Radio1_v_zivo


Gorenjski kriminalisti nad milijonsko izsiljevanje
| 6. 6. 2016 13:31
Gorenjski kmet v 5 letih izsiljevalcema izplačal več kot 1,5 mio evrov
Ključne besede:     izsiljevanje    policija    kaznivo dejanje
Kmet in nekdanji podjetnik z Gorenjske je moral dvema ovadenima izsiljevalcema plačati 1,6 mio evrov!

Primož Donoša, PU Kranj
PRENESI DATOTEKO
Gorenjski kriminalisti s preiskavo prekinili dolgoletno izsiljevanje žrtve kaznivega dejanja

Gorenjski kriminalisti so zaradi milijonskega izsiljevanja in s tem povezanimi kaznivimi dejanji v petek, 3. junija na kranjsko okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper šest oseb, starih od 34 do 43 let z Gorenjske. Štirje moški in ena ženska so osumljeni izsiljevanja ali sodelovanja pri izsiljevanju, eden, gre za odvetnika, pa je v dejanjih osumljencev sodeloval s ponarejanjem listin. Dva od šesterice osumljenih sta bila ob podaji ovadbe privedena tudi k preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča, za enega pa je bil odrejen pripor.

Primož Donoša iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj in mag. Miran Ozebek iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi sta danes pojasnila, da so kriminalisti v zelo intenzivni preiskavi ugotovili, da sta dva osumljenca – eden od njiju je 35-letni vodja kriminalne združbe – z izsiljevanjem oškodovanca začela nekaj let nazaj, ko sta od njega za izmišljeno uslugo zahtevala preko 120.000 evrov denarja. Osumljenca sta v dejanju uporabila naključne informacije o nepremičninski stvari, ki sta jih pridobila med prisluškovanjem pogovoru oškodovanca z njegovimi znanci na javnem kraju, v zahtevi po plačilu namišljene usluge pa sta mu potem, ko sta izvedela, da je stvar izpeljal, predstavila, da sta zanj s poznanstvi to uredila onadva.

Takrat se je začelo tudi izsiljevanje, naprej z zahtevo po plačilu izmišljene usluge, potem pa še z zastraševanjem ter psihičnim in manjšim fizičnim nasiljem. Oškodovanec je ponavljajočim grožnjam storilcev podlegel in je v izsiljevanju namišljenega dolga zato kmalu pristal na plačilo zahtevanega zneska s  "50% popustom", ki sta mu ga ponudila osumljenca. Z nasiljem sta zato prenehala.

Drugo izsiljevanje tega oškodovanca pa sta ista dva osumljenca začela nekaj mesecev kasneje, ko si je oškodovanec pri enem od njiju po vnaprej dogovorjeni dinamiki poplačila izposodil 100.000 evrov. V naslednjih nekaj tednih je oškodovanec svoj dolg z dogovorjenimi obrestmi vrnil, ni pa ga mogel poplačati, ker sta osumljenca ves ta čas obresti na izposojen denar oderuško dvigala. V nekaj letih je 100.000 evrov denarja, kolikor si ga je izposodil in z obrestmi že vrnil oškodovanec, povečal za kar desetkrat, na en milijon evrov, čeprav je z več 100.000 evri gotovine izposojen znesek že večkrat preplačal. K temu ravnanju sta osumljenca oškodovanca prisilila z nasiljem in resnimi, zelo konkretnimi grožnjami. Oškodovanca sta ves čas groženj tudi nadzirala, mu omejevala svobodo gibanja in večkrat tudi pretepala.

Izsiljevanje ter grožnje z nasiljem in smrtjo sta stopnjevala celo do te mere, da si je oškodovanec od različnih ljudi za 35-letnika v svojem imenu tudi začel izposojati večje zneske denarja. Do pred kratkim je oškodovanec za izposojenih 100.000 evrov osumljencu tako izplačal že milijon evrov, skupen namišljen dolg pa je v izsiljevanju takrat kljub temu že presegel 1,6 milijona evrov.

35-letnemu organizatorju izsiljevanja so v nasilnih dejanjih, ki so se izvajala z izsiljevanjem, grožnjami, pretepanjem, omejevanjem svobode gibanja in simuliranjem priprav na njegov umor, pomagali trije moški osumljenci in ena ženska. Oškodovanca so z dejanji postavljali v brezizhoden položaj.

Sodelovanja pri kaznivem dejanju je osumljen tudi odvetnik, ki je za 35-letnega organizatorja pripravljal fiktivne listine o vračilih namišljenega dolga na podlagi vsiljene listine za neobstoječ dolg med osumljencem in oškodovancem. Z dejanjem se je zakrival izvor nezakonito pridobljenega denarja.

Gorenjski kriminalisti so preiskavo zaključili s štirimi hišnimi preiskavami pri štirih osumljencih na več lokacijah na območju Gorenjske. V preiskavah so prejšnji četrtek zasegli gotovino ter druge predmete in stvari, ki so povezane ali izvirajo iz kaznivih dejanj, opravili so več 10 razgovorov, s preiskovalnimi aktivnosti pa v smeri utemeljevanja sumov še drugih kaznivih dejanj kljub vloženi kazenski ovadbi nadaljujejo.

Dva od osumljencev sta bila v preteklosti že obravnavana zaradi tovrstnih kaznivih dejanj. 35-letnik je od prejšnjega petka v priporu.

Po razkritju Dnevnika je žrtev izsiljevanja kmet iz Srednje vasi pri Šenčurju.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del