Quantcast
Radio1_v_zivo


Nova sezona v Mestnem gledališču Ptuj
| 2. 6. 2016 9:43
V ptujskem gledališču bodo v novi sezoni pripravili šest novih predstav
Ključne besede:     Mestno gledališče Ptuj    Peter Srpčič    nova sezona    predstave
 mestno gledališče ptuj
Ptujsko gledališče na leto obišče približno 50.000 ljudi.

Mestno gledališče Ptuj se v novo gledališko sezono podaja s šestimi novimi predstavami, med katerimi jih bo tudi zaradi pomanjkanja denarja kar pet nastalo v koprodukciji. Edina samostojna predstava bo črna komedija Mehanični levi, ki bo nastala v priredbi in režiji Marka Čeha. Sezono septembra odpirajo s komedijo Visoka napetost.

 

Uvodna predstava sezone bo nastala v koprodukciji z zavodom Javšnik & klapa, režiral pa jo bo kar direktor gledališča Peter Srpčič.

Septembra bo najprej v ljubljanski SNG Drami, oktobra pa tudi na Ptuju premierno uprizorjena koprodukcija Veliki brat, ki jo bo po motivih znamenitega Orwellovega romana 1984 režiral Jaka Andrej Vojevec.

 

Še pred iztekom leta bodo na ptujskem odru novembra premierno uprizorili otroško predstavo Iune Ornik z naslovom Luna, ki jo bo v sodelovanju z gledališčem Lalanit in Društvom likovnih ustvarjalcev Ljubljana režirala Barbara Bulatović, istega meseca pa bo najprej v Ljubljani, nato pa tudi na Ptuju premiera teatralnega "talk showa" z naslovom Kako ostanem lepa in svobodna, ki ga bodo pripravili skupaj Kulturno - umetniškim društvom S. N. G. in Cankarjevim domom.

 

Leto 2017 bodo marca začeli s samostojno predstavo Mehanični levi, zaključili pa s prvo uprizoritvijo komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Ta bo nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj v režiji Jerneja Lorencija. To bo tudi najbolj obsežen projekt v novi sezoni.

 

Kot opozarjajo v ptujskem gledališču, od ptujske občine dobijo premalo denarja za izvedbo predstav. Za programske stroške na leto prejmejo približno 40.000 evrov, kar zadošča kvečjemu za dve manjši predstavi in morda še eno cenejšo otroško, naredijo pa jih šest, zato so obsojeni na koprodukcije. Njihov skupni proračun, ki pa zajema tudi financiranje naložbe v gledališko zgradbo, bo letos padel pod 600.000 evrov, poleg mestne občine del denarja v višini 130.000 evrov za program prispeva država, približno 180.000 evrov pa pridobijo na trgu.