Quantcast
Radio1_v_zivo


Pregledi bodo bolj kakovostni
| 1. 6. 2016 17:04
Krka je novomeški bolnišnici donirala nov kolonoskop
Ključne besede:     Bolnišnica Novo mesto    nov kolonoskop    krka    dr. Boštjan Gorjup
 Predaja novega kolonoskopa v roke zdravnikom gastroenterologom
Predaja novega kolonoskopa v roke zdravnikom gastroenterologom

Dr. Boštjan Gorjup, specialist gastroenterologije
PRENESI DATOTEKO
o prednostih novega kolonoskopa

Splošna bolnišnica Novo mesto je bogatejša za novo pridobitev - sodoben kolonoskop, ki je namenjen diagnostičnim in terapevtskim posegom na širokem črevesu in je nepogrešljiv pri zgodnjem odkrivanju in odstranjevanju polipov širokega črevesa, ki veljajo za predrakave spremembe.

 

Specialist gastroenterologije dr. Boštjan Gorjup je pojasnil, da je aparatura najboljša, kar trenutno ponuja trg. Omogoča pregled s sliko velike ločljivosti, ki z veliko natančnostjo pokaže zelo majhne spremembe na črevesu. Cilj in bistvo teh pregledov pa je prav v zgodnjem odkrivanju najmanjših sprememb, ki jh z lahkoto tudi odstanijo. Vsekakor pridobitev novega kolonoskopa predvsem za bolnike pomeni velik korak naprej v kakovosti diagnostike in izvajanju endoskopije v novomeški bolnišnici, je še poudaril dr. Gorjup. Poleg obolevnosti z rakom debelega črevesa pa je tudi zaradi presejalnega programa SVIT teh pregledov vsako leto več. Letno jih opravijo okrog 1500, od tega je tretjina pregledov za SVIT. Čakalne vrste – razen za nujne primere – so sicer dolge, vendar pod slovenskim povprečjem.

 

Krka – tovarna zdravil je družbeno odgovorno podjetje. Direktorica regije Slovenija Mojca Prah Klemenčič je povedala, da vsako leto del denarja namenijo tudi za posodobitev aparatur in zdravstvenih pripomočkov v bolnišnicah in zdravstvenih domovih po Sloveniji. Seveda ima prednost domača – širša dolenjska regija in novomeška bolnišnica. Skoraj gotovo ni oddelka, na katerem ne bi bilo aparata ali pripomočka, ki ga ne bi kupila ali vsaj pomagala kupiti Krka. Kolonoskop so v celoti kupili sami in zanj odšteli 34 tisoč evrov.

 

Nove pridobitve je vesela tudi direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan. Bolnišnica je namreč v težki finančni situaciji, saj izvajajo sanacijske ukrepe, da bi zlezla iz rdečih številk. V prvih treh mesecih letos jim to še ni uspelo, se pa stanje umirja. Prav zato si tam, kjer to res ni nujno potrebno, izdatkov za nove sodobne aparatura ne morejo privoščiti in donacija Krke je v teh težkih časih še toliko bolj dobrodošla.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del