Quantcast
Radio1_v_zivo


Ustanovili bodo nov zavod
| 27. 5. 2016 16:47
V Novem mestu bi združili kulturo, šport, turizem in mladino
Ključne besede:     Kulturni center Janeza Trdine    Agencija za šport    Novo mesto
 Svetniki poslušanjo stališče v.d. direktorja Agencije za šport Matjaža Kuzme.
Svetniki poslušanjo stališče v.d. direktorja Agencije za šport Matjaža Kuzme.

Vesna Dular, direktorica Kulturnega centra
PRENESI DATOTEKO
o nekaterih očitkih v gradivu za združevanje
Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave MO NM
PRENESI DATOTEKO
o podpori svetnikov

V dolenjski prestolnici je bila v zadnjem tednu najbolj vroča tema pogovorov združitev Kulturnega centra Janeza Trdine in Agencije za šport, novemu zavodu pa bi pripeli še turizem in mladino.

 

Ko je občina objavila gradivo za sejo mestnega sveta, so v Kulturnem centru v njem našli precej netočnih podatkov, ki naj bi bili tudi razlog za združevanje. Najbolj so jih zmotili očitki, da nimajo lastne produkcije, da prostori niso dovolj izkoriščeni, da imajo premalo prihodkov iz trženja, da je Kulturni center za številne odrinjene skupine nedostopen, pa ni pojasnjeno, kdo so te skupine, problem naj bi bil tudi upravljanje z objektom, da nimajo strategije, pa jo imajo – celo do leta 2018... Povedali so tudi, da letno organizirajo več kot 250 dogodkov, da je dvorana zasedena 300 dni in da letno Kulturni center obišče 56 tisoč obiskovalcev. V zadnjih letih precej sodelujejo z osnovnimi šolami in mladimi na sploh.

 

Direktorica Vesna Dular sicer pravi, da so spremembe potrebne, tega se vsi zavedajo, vendar zaradi vseh teh – po njihovo netočnosti – meni, da je potreben dodaten premislek in zato je predlagala, da bi razpravo o združitvi obeh zavodov umaknili z dnevnega reda tokratne seje.

 

To so na seji predlagali tudi nekateri svetniki, vendar predlog ni bil sprejet. V razpravi je bilo slišati kar nekaj argumentov proti, izrazili so bojazen, da bosta kultura in šport, ki sta blagovni znamki Novega mesta, s tem prej izgubili kot pridobili. Tudi strah zaposlenih, da bodo zgubili delo, se jim zdi upravičen. Župan Gregor Macedoni je namreč uvodama zatrdil, da ne združujejo vsebin, te bodo ostale samostojne in avtonomne, združujejo le funkcije, računovodstvo, prodajo in vzdrževanje. S tem naj bi že takoj prihranili okrog 100 tisoč evrov letno, ki bi jih lahko namenili za več vsebin.

 

Tudi direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič je zagotovila, da nihče od zaposlenih ne bo ostal brez službe. Res pa je, da bodo nekatere organizacijske spremembe, da se bodo temu morali prilagoditi in če bodo dobro delali tako kot doslej, se jim za službo ni treba bati.

 

Svetniki so tako predlog o združitvi obeh javnih zavodov v prvem branju z 20 glasovi potrdili, proti so bili štirje, šest svetnikov ni glasovalo. Čadonič Špeličeva pa je tudi dejala, da bodo pripombe in pomisleke svetnikov do naslednje seje proučili in jih kolikor bo le mogoče tudi upoštevali.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del