Quantcast
Radio1_v_zivo


Oh te SANJE! Prazen in poln želodec, vonj po rožah, ...
Radio 1 priporoča | 25. 5. 2016 6:30
Preveri 10 stvari, ki vplivajo na tvoje sanje
Ključne besede:     sanje    pomen    vpliv
Obstaja seznam stvari, ki vplivajo na naše sanje!

Sovražiš, kako se tvoja tašča stalno vtika v tvoj zakon in potem sanjaš, da si jo pred vsemi sorodniki osmešil/a? Sanjamo pravzaprav o tem, o čemer ogromno razmišljamo, možgani ponoči pravzaprav delujejo naprej. Toda, kako pa lahko razložimo nočne more ali čudne sanje, ki nimajo nikakršne povezave z našim življenjem? Strokovnjaki nam razkrivajo presenetljive stvari, ki vplivajo na čudne sanje in na to, ali se jih bomo zjutraj spomnili.

 

1. VONJAVE

To pomeni, da sladke vonjave vodijo do sladkih sanj? Študije res dokazujejo, da vonj po rožah med spanjem vodi do bolj prijetnih sanj. Vendar pa na to ne moreš vplivati sam, torej ne bo pomagalo, če boš pred spanjem sobo odišavil z vonjem sivke. Na sanje lahko vpliva tudi vonj po slanini in jajcih iz kuhinje, a ne vpliva tako, da se zbudiš, vendar si samo v sanjah predstavljaš, kako bi jedel.

 

 

2. ZVOKI

Si že kdaj sanjal/a, da si ujet/a v goreči stavbi? Zbudiš pa se, ko slišiš tuljenje gasilskih siren in nato ugotoviš, da je bila to pravzaprav budilka? Strokovnjaki na tem področju pravijo, da nas nižji toni ne zbudijo, medtem ko nas visoki toni in piski hitro prebudijo. Pomagaš si torej lahko tako, da si ponoči nastaviš zvok valovanja morja, ta pa mogoče v tvoje sanje prikliče celo lep spomin na počitnice.

 

 

3. PIKANTNA HRANA

Tu je preprosto. Vse, kar pred spanjem ne dene dobro tvojemu želodcu, te lahko popolnoma zmede. Če pred spanjem uživaš pikantno hrano, potem je tudi večja verjetnost, da se boš naslednje jutro spomnil svojih sanj. Če pa si želiš mirne noči, brez čudnih sanj, potem glej, da imaš tvoj zadnji obrok vsaj dve uri pred spanjem.

 

 

4. SPANJE NA TREBUHU

Si nagnjen/a k drznim sanjam? Torej, če spiš na trebuhu, potem je razlog za to gotovo to. Raziskave so pokazale, da je spanec na trebuhu povezan z žgečkljivimi sanjami, kot so npr. seks z znano osebo ali pa, da si na postelji zvezan/a s kravato. Raziskovalci ugotavljajo, da je to verjetno povezano z vzorcem dihanja v tej poziciji.

 

 

5. VITAMIN B6

Sicer še ni znanih raziskav o tem, ali uživanje vitamina B6 vpliva na sanje, a če sklepamo po številnih objavah na internetu, potem je tako. Razsikovalci pa dodajajo, da je to pravtaprav še kar logično. Če želiš ustavii preveč živahne sanje, potem glej, da zmanjšaš vnos vitamina B6.

 

 

6. ANTIDEPRESIVI

Ja, antidepresivi naj bi bili namenjeni temu, da te pomirijo.  Vendar pa je dokazano, da ljudje, ki jih uživajo, spijo slabše in imajo bolj nemiren spanec. Celo več nočnih mor naj bi bilo povezanih z jemanjem antidepresivov.

 

 

7. OPUSTITEV KAJENJA

Živahne sanje naj bi bile tudi simptom opuščanja neke navade. V študiji je bilo dokazano, da ima kar 63 % kadilcev še eno leto po zaključku kajenja sanje o tem, kako kadijo. Pomanjšanje vnosa nikotina v telo tudi poveča aktivnost možganov, to pa lahko povzroči, da sanjaš več. A strokovnjaki poudarjajo, da le vztrajaj: živčni nevroni se bodo počasi umirili, tvoja pljuča pa bodo veliko bolj zdrava.

 

 

8. ČRNO-BELA TELEVIZIJA in FILMI

Kdor je odraščal še ob črnobelem televizorju ali pa se pogosto odloči za ogled črnobelih filmov, potem obstaja velika verjetnost, da zelo pogosto sanja črnobelo. Ljudje si običajno sanje najbolj zapomnejo med 3. in 10. letom, zato je kasneje ta vzorec težko spremeniti. Torej, tudi če sedaj večere preživljaš ob barvnem televizorju se ne čudi, če tvoje sanje potekajo črnobelo.

 

 

9. NIKOLI NE ZASPI LAČEN

Si na dieti, ki ti po 16 uri popoldne ne dopušča hrane. In ponoči imaš sanje, ki ti to še dodatno potrjujejo. Nizka vsebnost sladkorja v krvi te lahko zbudi iz spanca, zapomniš pa si več sanj. Te sanje običajno vsebujejo sočne hamburgerje ali pa ogromne kose pice. Pacienti, ki trpijo za anoreksijo, skoraj vedno sanjajo o hrani. Zato ni nič narobe, če si pred spanjem privoščiš kakšen prigrizek.

 

 

10. GROZLJIVKE

Strašni filmi povzročajo strašne nočne more. Strokovnjaki poudarjajo, da je zelo pomembna zadnja stvar, ki jo narediš pred spanjem. Knjige, ki jo bereš, pogovor, ki ga imaš s svojimi bližnjimi, ... Torej, če pred spanjem nikakor ne moreš izpustiti ogleda neke grozljivke, potem se potrudi vsaj, da se pet minut pred spanjem prepustiš veselim mislim.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del