Quantcast
Radio1_v_zivo


Najbolj bizarni nastopi na Evrosongu!
Radio 1 priporoča | 24. 5. 2016 9:11
Danes mineva 60 let od prvega evrovizijskega izbora
Ključne besede:     evrosong    obletnica    bizarno
Minilo je že 60 let od prvega evrovizijskega nastopa!

Zgodovina Eurosonga z Robertom Roškarjam
Bizarno na EvrovizijiDanes, 24. maja, mineva točno 60 let od prvega evrovizijskega izbora. 24.5.1956 je bil v švicarskem Luganu. Ob tej častitljivi obletnici sem na kup zbral deset najbolj nenavadnih, revolucionarnih, bizarnih oz. čudaških nastopov vseh časov. Vrstni red ni naključen.

10. Rusija 2012: Buranovskiye Babushki - Party for Everybody

 

 

Ruske babuške, stare med 70 in 75 let, ki so na odru med drugim pekle kruh, so v Azerbajdžanu osvojile celo 2. mesto. 40 držav od skupnih 41-ih jim je namenilo vsaj nekaj točk. Švica nobene. 

 

 

9. Slovenija 2002: Sestre - Samo ljubezen

 

 

Nikoli pred tem in nikoli po tem na Evroviziji ni nastopil transvestitski trio. Takrat so mnogi pripomnili, da je Slovenija korak pred ostalimi. Da smo revolucionarni. Da si upamo. No, za Sestrami si pa nismo nič več upali.

 

 

8. Belorusija 2016 - Ivan - Help You Fly

 

 

Beloruski pevec je na oder "holomgramsko" privlekel volka, ki ga je popolnoma gol božal pred občinstvom. KrMamice pa so medtem otrokom zakrivale oči.

 

 

7. Islandija 2006: Silvia Knight - Congratulations

 

 

Islandska pevka je svoje slabo petje (v resnici sploh ni pevka) skušala zakamuflirati z bizarnim kostumom in pačenjem ter pesmijo, v kateri sama sebi čestita, ker je prišla, a ji čestitke niso prav nič uspele. Ni šla v finale.

 

 

6. Romunija 2013 - Cezar - It's My Life

 

 


Skoraj popolnoma goli plesalci, kostum drakule, ogromne plahutajoče plahte blaga, zelo slabo "operno" petje. Težko se je odločit, na kaj se naj ob tem bizarnem nastopu sploh koncentriramo.

 

 

5. Azerbajdžan 2008 - Elnur & Samir - Day After Day

 

 

Ogromna puhasta angelska krila na eni strani in demonska oprava na drugi strani. Prvi azerbajdžanski evrovizijski poskus res ni bil najbolj posrečen. 

 

 

4. Grčija 2002: Michalis Rakintzis - S.A.G.A.P.O.

 

 

Grški pevec v spremstvu s kolegi po vojaško galopira in prepeva o računalniških geslih. Nastop je tako bizaren, da človek na srečo malo spregleda izrazito slabo petje. 

 

 

3. Ukrajina 2007: Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai

 

 

Ukrajinski transvestit z zvezdo na glavi, bizarnim srebrnim kostumom in izjemno bizarnim nesmiselnim besedilom je zasedel celo 2. mesto!

 

 

2. Irska 2008:  Dustin the Turkey - Irelande Douze Pointe

 

 

Irci so leta 2008 na Evrosong poslali purana. Čisto zares. Purana. No, njegovo lutko. Opevanemu favoritu za zmago se kasneje ni uspelo uvrstiti v finale. Evropi se stvar ni zdela tako smešna kot se očitno zdi Ircem.

 

 

1. Finska 2006: Lordi - Hard Rock Halleluyah

 

 

Še danes marsikdo ne razume, kako so lahko finske pošasti z ostudnimi maskami in podivjano rock skladbo zmagale. Nekateri pravijo, da so dobili t.i. šok glasove; ljudje bi naj zanje glasovali, ker so bili tako zelo šokirani ob tem, kar so videli.