Quantcast
Radio1_v_zivo


Delavci so dobili nove pogodbe
| 20. 5. 2016 11:08
V Termoelektrarni Šoštanj nadaljujejo s postopki racionalizacije poslovanja
Ključne besede:     Arman Koritnik    Termoelektrarna Šoštanj    nove pogodbe    delavci
 TEŠ
Direktor Arman Koritnik računa, da bo do konca letošnjega leta v Termoelektrarni Šoštanj 339 zaposlenih.

V Termoelektrarni Šoštanj v teh dneh potekajo aktivnosti na področju reorganizacije in optimizacije poslovanja, s poudarkom na novi sistemizaciji delovnih mest, ki je v veljavi od 14. aprila, in prenovi plačnega sistema v družbi. Že v torek, 10. maja, so 172 zaposlenim ponudili v podpis pogodbe za primerna delovna mesta. Podpisalo jih je 91 zaposlenih. Plače v ponujenih pogodbah so skladne z veljavnimi predpisi v TEŠ in upoštevajo tako kolektivno pogodbo dejavnosti elektrogospodarstva kot tudi podjetniško kolektivno pogodbo.

 

V naslednjih dneh bodo v termoelektrarni v okviru programa presežnih delavcev (skupaj je v družbi 118 presežnih delavcev) še 92 zaposlenim vročili pogodbe za druga delovna mesta. Zaposleni, ki bodo ta delovna mesta sprejeli, so upravičeni do izplačila odpravnine za razliko višine med dosedanjo in novo plačo zaradi manj vrednotenega delovnega mesta. Za preostalih 25 zaposlenih pa se v termoelektrarni z več delodajalci v ožji in širši regiji dogovarjajo o prezaposlitvah. Tistim zunanjim izvajalcem, katerih dela bi lahko opravljali zaposleni v termoelektrarni, pa bodo odpovedali pogodbe.

 

»Organizacijske spremembe, sploh tiste, ki posegajo v kadrovsko področje, nikdar niso prijetne. Razumem bojazni in strahove zaposlenih v TEŠ, a hkrati poudarjam, da bo vodstvo družbe storilo vse, da nihče ne bo ostal brez službe oziroma da bo racionalizacija poslovanja izpeljana tako, da bodo negativni učinki čim manjši,« pravi direktor Teša Arman Koritnik.

 

Nova sistemizacija delovnih mest in potrebna prenova plačnega sistema v TEŠ sta posledici dejstva, da so bile pogodbe o zaposlitvi v preteklosti podpisane v nasprotju s tarifnim delom tako podjetniške kot tudi panožne kolektivne pogodbe. Plače zaposlenih v TEŠ so po določilih nove, veljavne sistemizacije, danes skladne z veljavnimi predpisi v družbi, odpravljena pa so bila tudi plačna nesorazmerja v vodstvu družbe; širše vodstvo si je plače znižalo za 25 – 27 odstotkov.