Quantcast
Radio1_v_zivo


Prvi podjetniški inkubator
| 17. 5. 2016 12:39
Se bo v Beli krajini zdaj brezposelnost zmanjšala?
Ključne besede:     Podjetniški inkubator    Bela krajina    Črnomelj    Peter Črnič
 Podjetniški inkubator v Beli krajiji
Na dnevu odprtih vrat je bilo za podjetniški inkubator veliko zanimanje. (Foto: RIC)

Peter Črnič, direktor RIC Bela krajina
PRENESI DATOTEKO
o potrebah mladih Belokranjcev

Brezposelnost v Beli krajini je visoko nad slovenskim povprečjem, več kot 21 odstotkov Belokranjcev je brez dela, prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje. Mnogi, predvsem mladi, odhajajo iz Bele krajine in iščejo priložnost za kariero drugje. Zato županja Mojca Čemas Stjepanovič upa, da bodo nove možnosti, ki jih nudi Podjetniški inkubator, zadržale mlade izobražene ljudi doma, da bo inkubator zmanjšal beg možganov iz regije.

 

Ko so v Razvojno informacijskem centru (RIC-u) Bela krajina pred leti začeli razmišljati o podjetniškem inkubatorju, še dobro niso vedeli, kaj to sploh je, pravi direktor RIC-a Peter Črnič. Poznali so teorijo, a so imeli tudi celo vrsto birokratskih ovir, zaznali pa so potrebe.

 

Belokranjski inkubator je malo netipičen, ustanovil ga je javni zavod RIC Bela krajina, nastal pa je iz dejanskih potreb na trgu. Že lani so izvedli več delavnic, ki so pokazale, kakšne so v regiji resnične potrebe po podjetniškem inkubatorju in coworkingu. Niso namreč želeli ustvariti prostora, ki bi ostal prazen in bi bil sam sebi namen.

 

Ugotovili so, da je v Beli krajini veliko mladih, ki delajo iz garaže ali dnevne sobe, a nihče zanje ne ve. Niso v Obrtno-podjetniški zbornici, niso v Gospodarski zbornici, nimajo velikih panojev, ki bi opozarjali nanje, nimajo proizvodne hale ob cesti, niti pisarne, čeprav mnogi delajo na svetovnem nivoju.

 

Tako je RIC, ki deluje na več lokacijah v Črnomlju, del poslovne stavbe Stratus namenil inkubatorju in coworkingu za storitveno dejavnost. Nekdanji prostori Dolenjskih lekarn bodo inkubator, namenjen dizajnu, uporabni umetnosti in izdelovanju izdelkov iz naravnih materialov, ponovni uporabi odpadnega tekstila, prostori v upravni stavbi TRIS Kanižarica pa bodo namenjeni produkciji.

 

Prvi Podjetniški inkubator v Beli krajini so odprli po prvomajskih praznikih in lahko se pohvalijo, da imajo vse kapacitete zapolnjene, v enem tednu pa v coworkingu dela sedem ljudi.