Radio1_v_zivo


Nagrada Promenadi Velenje
| 12. 5. 2016 10:11
Na arhitekturnem natečaju so nagradili Promenado Velenje
Ključne besede:     Architizer A+    Promenada Velenje    natečaj    Velenje    Paka
 Promenada
Središče Velenja je z novo Promenado oživelo.

Velenjsko Promenado so nagradili v New Yorku. Na arhitekturnem natečaju Architizer A+ je projekt Promenada Velenje, ki je delo arhitekturnega biroja Enota, prejel nagrado v kategoriji javnih parkov.

 

Kot so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade, je Promenada Velenje pomemben prostor za mesto in mestna arterija. Je osrednja os v centru Velenja in predstavlja prvi korak k postopni oživitvi mestnega središča. Reka Paka, ki teče skozi mesto, je s prenovo promenade leta 2014 postala glavna atrakcija novega parka. Snovalci promenade pa so z zožitvijo mostu in izmikom iz nekdanje osi dobili prostor za izgradnjo amfiteatra, ki se počasi niža proti gladini reke. Atraktiven amfiteater ob reki je tako postal središče mestnega dogajanja, reka pa je ponovno našla pomembno mesto v zavesti meščanov. Uspešna prenova, ki so jo izvedli, zajema osnovno idejo in namen javnih parkov, to je „več zelenja in več programa".

 

Namen nagrad Architizer A+ je nagrajevanje pomembnih dosežkov na področju arhitekture po svetu in njihovega pozitivnega prispevka k vsakdanjemu življenju.

 

Architizer.com je sicer največja svetovna skupnost arhitektov na internetu. Nagrajence pa v več kategorijah izbira žirija, sestavljena iz 300 uglednih osebnosti iz različnih področij, med njimi mode, založništva, oblikovanja, nepremičninskega razvoja in tehnologije.