Quantcast
Radio1_v_zivo


Nov model upravljanja športa
| 12. 5. 2016 9:09
Športni objekti vse bolj propadajo
Ključne besede:     Maribor    športni objekti    društva
 Zaradi pomanjkanja denarja v občinski blagajni  športni objekti propadajo.
Zaradi pomanjkanja denarja v občinski blagajni športni objekti propadajo.

Športna zveza Maribor je na pobudo vodstva občine pripravila predlog novega modela upravljanja športa v mariborski občini. Zaradi pomanjkanja denarja v občinski blagajni namreč športni objekti propadajo, športna društva pa vedno težje opravljajo svoje delo. Med predlaganimi je tudi predlog, da se nekatere objekte da v upravljanje društvom.

Prvi, ki je izrazil pripravljenost za takšno sodelovanje, je Nogometni klub Maribor Tabor. Ogorčen nad stanjem nogometnih zelenic, kjer izvaja svojo nogometno šolo, je že pripravil načrt za nujne investicije, vredne okoli 800.000 evrov.

Direktor zavoda Športni objekti Maribor Anton Knez se strinja, da dosedanji način upravljanja ni ustrezen, zato ga je treba spremeniti. A je opozoril, da zadeva ni tako preprosta, saj je treba upoštevati tudi lastniška razmerja.

V primeru Športnega parka Tabor je na primer 10-odstotni lastnik Železničarsko športno društvo Maribor, ki ima na tem območju tudi svojo nogometno šolo.

Pri tem se tudi postavlja vprašanje privatizacije javnih športnih površin. "Objekti morajo ostati odprti za meščane, otroke, šole," je poudaril predstavnik Železničarskega športnega društva Maribor Aleš Antolinc, sicer tudi pomočnik direktorja Športnih objektov Maribor.

Tako v Športni zvezi Maribor, ki združuje športna društva, panožne strokovne zveze in druge izvajalce športnih programov v Mestni občini Maribor, kot Športnih objektih Maribor upajo, da bo kmalu prišlo do sprememb. Upe polagajo predvsem v trenutno potekajoče pogovore o novem načinu financiranja športa v občini ter menjavi vodstva občinskega urada za šport. Namesto Simona Mihaline, ki je že dvakrat ponudil odstop, je namreč župan Andrej Fištravec pred dnevi ponovno postavil na čelo urada za šport Gregorja Žmaka, ki mu je pred tremi leti odvzel pooblastila za to.