Quantcast
Radio1_v_zivo


Dogovor med prestolnico in državo je sklenjen!
| 11. 5. 2016 6:10
Cerar in Janković z dogovorom za še boljše sodelovanje
Ključne besede:     Cerar    Janković    dogovor    glavno mesto
Težko pričakovan podpis dogovora med državo in prestolnico

Miro Cerar, premier
PRENESI DATOTEKO
O projektih
Zoran Jankovič, ljubljanski župan
PRENESI DATOTEKO
Ali so projekti uresničljivi?

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta danes slovesno podpisala Dogovor o izvajanju programov in nalog po Zakonu o glavnem mestu Republike Slovenije za obdobje 2016–2018. Dogovor je izjemnega pomena, saj ureja razmerje med državo in glavnim mestom, je izpostavil premier ter spomnil, da Ljubljana ni samo zelena prestolnica Evrope 2016, na kar je tudi kot Ljubljančan zelo ponosen, pač pa ima kot glavno mesto tudi po ustavi in zakonu poseben položaj. Ljubljana ima poseben pomen kot ekonomsko, demografsko, kulturno in politično središče države, zaradi česar je, kot je pojasnil premier, učinkovito in urejeno sodelovanje med državnimi organi in organi Mestne občine Ljubljana posebej pomembno. Premier in ljubljanski župan sta pri tem delila veliko zadovoljstvo, da sta po letu 2009, odkar so potekala prizadevanja za sklenitev dogovora, danes tudi dejansko sprejela dogovor med Vlado RS in Mestno občino Ljubljana.

Dogovor, ki obsega obdobje med letoma 2016 in 2018, določa terminski načrt izvedbe dogovorjenih programov in nalog, ocenjuje finančne in premoženjske posledice, določa vire in pogoje financiranja ter ureja druge medsebojne pravice in obveznosti.

Obsega 34 skupnih projektov, ki so jih predlagala ministrstva in Mestna občina Ljubljana. Nanašajo pa se na delovna področja petih ministrstev, in sicer na javno upravo, notranje zadeve, obrambo, infrastrukturo in pravosodje.

Na nepremičninskem področju dogovor med drugim predvideva zagotovitev zemljišča za helioport, začetek aktivnosti za gradnjo zapora v Bizoviku, nakup prostorov Kinoteke, menjavo prostorov, ki jih uporablja upravna enota, rešitev prostorske problematike za Policijsko upravo Ljubljana in zagotovitev zemljišča za vadbo policijskih psov.

Na infrastrukturnem področju dogovor predvideva zagotovitev brezplačnega spletnega omrežja za vse javne uslužbence in več okoljskih projektov. Na protokolarnem področju pa so načrtovana skupna obeležja in skupne državne proslave.

Omenjenih 34 projektov je po njegovih besedah zelo pomembnih tako za Ljubljano kot za državo v celoti. »Brez razumevanja, da delujemo v dobro državljanov in meščanov, tega dogovora ne bi bilo mogoče sprejeti,« je še poudaril predsednik vlade.

Večino projektov, ki so jih dorekli, naj bi uresničili že do leta 2018. Le nadgradnja ljubljanskega železniškega vozlišča, nova železniška proga med Ljubljano, Kranjem in Jesenicami, gradnja tivolskega loka za neposredno povezavo primorskega in gorenjskega železniškega kraka, sanacija mostu čez Savo v Tacnu in gradnja zapora v Podutiku bodo potrebovali nekaj več časa za dokončanje.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del