Quantcast
Radio1_v_zivo


Neljubi dogodki po nogometni tekmi na stadiou Stožice
| 10. 5. 2016 12:46
Dragonsi vs. policija
Ključne besede:     Stožice    nogomet    derbi    Ljubljana    Green Dragons    Policija
Green Dragons Policiji med drugim na svoji strani sporočajo: "Strahopetci, mi ne pozabljamo!"

Po sobotni nogometni tekmi, ki jo je dobil Maribor (1:2), je prišlo do neljubih dogodkov na stadionu Stožice. Navijaška skupina Green Dragons je objavila posnetek na svojem Facebook profilu, ki "predstavlja prekomerno uporabo sile, napad PPE na njihovo tribuno ter obrambo tribune ter zaščito članov pred stampedom, ki bi se lahko zgodil". 

Posnetek je tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=v1cWP_eMh7s

Pojasnilo PU Ljubljana: Na začetku zavračamo namigovanja, da je policija na prireditvenem prostoru stadiona zadrževala družine oz. zoper njih in otroke uporabila prisilna sredstava. Po zaključku nogometne tekme so policisti na podlagi 22. člena Uredbe o splošnih ukrepih v športnih objektih na športnih prireditvah zadržali domače organizirane navijači (tribuna B) za čas odhoda gostujočih navijačev na vlak, s ciljem preprečitve fizičnega stika med domačimi in gostujočimi organiziranimi navijaškimi skupinami. Slednje je bilo tudi utemeljeno pričakovati, saj so posamezni navijači domače navijaške skupine po končani tekmi, skušali priti do tribune z gostujočimi navijači. Domači organizirani navijači so bili preko ozvočenja seznanjeni in pozvani, da bodo zadržani do odhoda gostujočih navijačev na vlak. Preostali obiskovalci nogometne tekme so tribune lahko zapustili takoj po končani tekmi. Za gostujoče organizirane navijače je bil predviden povratek na vlak z avtobusi, zaradi poškodovanja le-teh pa prevoznik ni več želel opraviti teh prevozov. Organizirani navijači so bili tako peš pospremljeni do vlaka, zaradi česar je zadržanje trajalo nekaj več časa, kot je bilo prvotno
predvideno.

V tem času so organizirani domači navijači s silo poskušali zapustiti prostor, pri tem pa kršili javni red in mir (poškodovali so železna vrata vhoda na tribuno). Policisti so kršitelje pozivali, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Ker s kršitvijo niso prenehali, so za vzpostavitev javnega reda in miru policisti Posebne policije enote uporabili plinski razpršilec. Organizirani navijači so nato nadaljevali s kršitvami, lomili stole na tribuni ter z njimi obmetavati policiste. Ob tem so bili trije policisti PPE poškodovani. Policisti so zoper posamezne kršitelje zaradi vzpostavitve javnega reda in miru ponovno uporabili plinski razpršilec.
Med tem je organizirani domači navijač iz stene potegnil gasilsko cev hidranta in začel z njo brizgati z vodo po policistih. Zoper tega kršitelja so policisti uporabili telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje ter ga obvladali. Kršitelju javnega reda in miru je bil izdan plačilni nalog. Iz posnetka, ki je objavljen na družbenih omrežjih, pa je razvidno zavarovanje policijskega postopka prijetja storilca po že opisanem dogodku, ko je množica pritisnila na vrata in napadla policiste.

Po dosedanjem preverjanju PU Ljubljana nima podatka, da bi bil zaradi uporabe plinskega razpršilca poškodovan otrok, prav tako nismo prejeli nobene prijave s strani strašev domnevno poškodovanega otroka. Je pa bilo ugotovljeno, da so pred kršitvami policisti iz omenjenega prostora, kjer so bili zadržani domači organizirani navijači, pospremili očeta z otrokom. Pozivamo, da v kolikor bi do morebitnega dogodka prišlo (poškodovan otrok), da oškodovanci to tudi sporočijo policiji.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del