Quantcast
Radio1_v_zivo


Ljubljana praznuje
| 9. 5. 2016 5:26
Novosti ob prazniku Ljubljane
Ključne besede:     Ljubljana    praznik    9.maj    novosti    avtobus    cesta
30 novih avtobusov na metan - za še čistejši zrak in manj hrupa v prestolnici. Foto FB Zoran Janković

Ob prazniku Ljubljane je v soboto stekel promet po novem odseku Ceste Dolomitskega odreda ter po prenovljenem južnem delu Slovenske ceste.

Po odprtju novega odseka Ceste Dolomitskega odreda sta trasi linije 14 in 14B na območju Vrhovcev in Bokalc združeni v eno. Nova, združena linija se imenuje Savlje – Bokalce in po novem poteka po Poti Rdečega križa, Cesti na Vrhovce, Cesti na Bokalce in Cesti na Brdo vse do Bokalc. Postajališči Preval in Brdo na Cesti na Brdo sta ukinjeni, namesto njiju sta urejeni novi postajališči na Brdu in na Poti Rdečega križa, ki stojita nedaleč stran od dosedanjih postajališč. LPP bo s temi spremembami potnikom zagotovil veliko več odhodov: potnikom iz Bokalc kar 60%, potnikom iz Vrhovcev pa 40% več odhodov. Za spremembo linije so se odločili tudi zaradi večjega števila potnikov v novem naselju Zeleni gaj na Brdu, saj jim tako omogočajo boljšo povezavo z mestom in s celotno mrežo linij LPP.

Po odprtju južnega dela Slovenske ceste po tem odseku v obe smeri znova vozijo tudi mestni avtobusi (razen linij 51 in 56). Na Slovensko cesto se vračata tudi liniji 19 B in 19 I. Avtobusi na tej liniji so doslej vozili po trasi: Karlovška cesta, predor pod Gradom, Krekov trg, Kopitarjeva ulica, Resljeva cesta, Komenskega ulica, Tavčarjeva/Dalmatinova ulica, Slovenska cesta, od zdaj pa bodo vozili na trasi Karlovška, Zoisova, Slovenska cesta.

 

Na osrednjem delu Slovenske ceste so v soboto predstavili nove, okolju prijazne mestne avtobuse na zemeljski plin, ki ga dobavlja Energetika Ljubljana. Z novimi avtobusi Ljubljana dodatno skrbi za še čistejši zrak in manj hrupa v letošnji Zeleni prestolnici Evrope. Vozni park Ljubljanskega potniškega prometa je tako bogatejši za trideset novih nizkopodnih zgibnih avtobusov, ki so z 18 m dolžine najdaljši zgibni avtobusi v voznem parku. Z nakupom avtobusov se je zmogljivost Ljubljanskega potniškega prometa v jutranjih konicah povečala, kar je še posebej pomembno za najbolj obremenjene linije, na katerih bodo ti avtobusi večinoma tudi vozili.

Avtobusi so opremljeni v skladu z najnovejšimi evropskimi standardi. So nizkopodni, imajo video sistem, LED prikazovalnike, na vseh področjih so prilagojeni osebam z oviranostmi (imajo klančino, glasovne napovednike, napovedi smeri vožnje, prikazovalnike nad voznikom, ustrezne prostore za starejše in osebe z oviranostmi, ustrezno obarvano oprijemalno drogovje ter nosijo oznako najnovejšega evropskega standarda za izpušne pline EURO VI). Povprečna starost voznega parka mestnega potniškega prometa se je s tem nakupom pomladila na 8,73 let. Z modernimi okolju prijaznimi avtobusi, ki za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin, izboljšujemo kakovost urbanega življenja v Ljubljani.

S posojilom NLB so kupili 30 novih avtobusov, kar predstavlja drugo drugo največjo obnovo voznega parka LPP (od leta 2007 do zdaj so skupaj zamenjali že 131 avtobusov, od tega 47 solo in 84 zgibnih).
Ljubljanski potniški promet, ki vsak dan zapelje do 200 tisoč potnikov, pa bo svoj vozni park kmalu dopolnil še s sedmimi avtobusi, ki ustrezajo najstrožjim okoljskim zahtevam EURO VI. Te avtobuse bo kupila Mestna občina Ljubljana s finančno spodbudo EKO sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada.

 

9. maja ob 17. uri bo slovesno odprtje novega Centra Zalog na Agrokombinatski cesti 2. Center, ki je bil zgrajen v javno-zasebnem partnerstvu med Mestno občino Ljubljana in SPAROM Slovenija, bosta odprla župan Zoran Janković in generalni direktor Spar Slovenija mag. Igor Mervič.

Javni del Centra Zalog bo namenjen delovanju lokalne skupnosti, v zasebnem delu pa bo svoje prostore imela trgovina Spar. Gre za pomembno pridobitev, saj center z novimi vsebinami v ta del Ljubljane prinaša dodaten razvojni potencial, tamkajšnjim prebivalcem pa omogoča enostavnejši dostop do lokalnih javnih storitev ter kakovostno nakupovalno okolje.

Ob odprtju bo potekal pester program, v katerem bodo nastopili Nuša Derenda, Eva Černe ter skupina Kingston, podjetje SPAR Slovenija pa bo ob tej priložnosti Osnovni šoli Zalog in Vrtcu Pedenjped podarilo sredstva za nakup športne opreme.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del