Quantcast
Radio1_v_zivo


''Z raketo Triglav1 naj bi v vesolje letel pujs''
Denis Avdić Show | 5. 5. 2016 11:17
Žiga Virc predstavil dokumentarec ''Houston, imamo problem!''
Ključne besede:     Žiga Virc    Houston    problem
Z raketo Triglav 1 naj bi poletel pujs

PRENESI DATOTEKO
Pogovor z Žigo Vircem

Na Radiu 0.99 je pri Denisu Avdiću gostoval eden najbolj vročih slovenskih režiserjev ta hip. Žiga Virc je posnel dokumentarno-igrani film ''Houston, imamo problem'', ki govori o mitu, da je v nekdanji državi obstajal jugoslovanski vesoljski program. Jugoslavija naj bi ta program prodala Američanom, denar pa porabila za lepo življenje v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je bil pogled v prihodnost še jasen. 

Film je pritegnil pozornost že pred snemanjem, saj se je dotaknil do takrat še neobdelane teme. Leta 2012 je bil na spletu objavljen zgolj napovednik, ki je takoj postal velik hit, povzelo pa ga je tudi veliko medijev. Že v napovedniku je predstavljena raketa Triglav 1, s katero naj bi kot prvi v vesolje poletel pujs. V arhivih so ustvarjalci našli še marsikaj zanimivega, več pa si lahko od danes ogledate v kinematografih po vsej Sloveniji.

Žiga Virc je sicer nase opozoril z več kratkimi filmi (Trst je naš, Requiem za burek, Pentagram in Rože), veliko pa obljublja tudi s skrivnostnim ''Houston, imamo problem!'',  saj meni, da naša polpretekla zgodovina buri domišljijo na takšen ali drugačen način.

Žiga Virc o tujih odzivih
Tito in vesoljski program v New YorkuJugoslavija je program prodala Američanom
Denar je šel za lepo življenje