Quantcast
Radio1_v_zivo


Pohod po Poti ob žici je živa kulturna dediščina!
| 5. 5. 2016 5:59
Ministrstvo za kulturo je v register žive kulturne dediščine vpisalo novo enoto – Pohod po Poti ob žici.
Ključne besede:     pot ob žici    pohod    Ljubljana    mesto heroj    žvia kulturna dediščina
Prireditev bodo že tradicionalno otvorili otroci iz ljubljanskih vrtcev

Ministrstvo za kulturo je 3. maja 2016 v register žive kulturne dediščine vpisalo novo enoto – Pohod po Poti ob žici. Vpis, ki sovpada z letošnjim jubilejnim 60. pohodom, še dodatno poudarja pomen te prireditve tako za Ljubljano, letošnjo Zeleno prestolnico Evrope, kot za meščanke in meščane.

Pohod po Poti ob žici je množična rekreativna in športna prireditev, ki v spomin na upor meščanov proti sovražniku med drugo svetovno vojno poteka okrog Ljubljane po trasi, kjer je med letoma 1942 in 1945 stala ograja iz bodeče žice, ki so jo skupaj z več kot sto bunkerji postavili italijanski okupatorji.

Pohod po Poti ob žici vsako leto poteka v četrtek, petek in soboto pred 9. majem, ko v Ljubljani, mestu heroj, praznujemo mestni praznik, dan miru, po celotni Evropi pa ta dan obeležujemo konec druge svetovne vojne. Letos bo tako Pohod potekal od 5. do 7. maja.

Na Pohod se vsako leto najprej odpravijo otroci iz ljubljanskih vrtcev, dan kasneje se na Pot podajo učenci in dijaki ljubljanskih šol, vrhunec pa dogajanje doseže v soboto z množičnim pohodom meščank in meščanov ter s tekom trojk, edinstveno tekaško prireditvijo, ki slavi solidarnost in tovarištvo, saj se morajo tekači, ki tečejo v trojkah, prilagajati drug drugemu in se med seboj spodbujati. Pohod je ena izmed najmnožičnejših športno-rekreativnih prireditev v Ljubljani, saj se ga vsako leto udeleži več desettisoč udeležencev.

Pohod je od samega začetka pred 60. leti povezan z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane, hkrati pa je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina pa ljudi spodbuja tudi k aktivnemu in zdravemu načinu življenja, druženju ter skrbi za naše okolje.

Ministrstvo je v utemeljitvi vpisa Pohoda v register žive kulturne dediščine zapisalo: »Prireditev Pohod po Poti ob žici je neprekinjeno organizirana že več desetletij in predstavlja tradicionalno prireditev, s katero se udeleženci spominjajo konca druge svetovne vojne. Pohod poteka po trasi, ki je zgodovinski spomenik in tako združuje zgodovinsko izkušnjo s sodobnejšimi težnjami, kot sta zdrav način življenja in rekreacija. Vsakoletno organiziranje prireditve z množično udeležbo posameznikov, skupin in šolarjev pomembno prispeva k ohranjanju zgodovinskega spomina in oblikovanju identitete sodobnega mesta. Zgodovinska izkušnja, načrtna popularizacija telesne kulture in urejenost trase poti so skupaj prispevali, da so udeleženci prireditve pohod od začetka sprejeli za svojega, o čemer priča tudi vsakoletna rast števila udeležencev 'rekreativnega pohoda' in organiziranih tekmovalnih programov. Pohod je neločljivo povezan s Potjo spominov in tovarištva kot zgodovinskim spomenikom ter je pomemben dediščinski element v mestnem prostoru.«

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del