Quantcast
Radio1_v_zivo


Zakaj ni dobro objavljati fotografij svojih otrok?
Radio 1 priporoča | 29. 4. 2016 10:12
S tem jim lahko narediš več škode kot koristi
Ključne besede:     otroci    facebook    socialna omrežja    starši    fotografije
Kopanje je dokaj intimen trenutek ...

Živimo v svetu, kjer je neprestano slikanje otrok in objavljanje teh fotografij na socialnih omrežjih, čisto navadna stvar. Ponavadi fotografiramo otroške zabave, pust, družinske izlete, itd. Toda nekatere stvari bi morale ostati zasebne. Z objavo otrokovih fotografij na socialnih omrežjih jih lahko osramotimo, ali še huje, jih postavimo v nevarnost, saj so lahko potencialna tarča za pedofile. Zato predlagamo 8 situacij ali fotografij, ki ne sodijo na internet:

 

 

1. Kopanje

 

Vsaka fotografija tvojega otroka, na kateri je delno ali popolnoma nag, na primer takrat, ko se kopa, ni za javnost. Tebi se morda zdi to nedolžna fotografija, žal pa obstajajo ljudje, ki imajo bolj sprevržene misli, recimo tisti, ki se ukvarjajo z otroško pornografijo.

 

 

 

2. Ko so bolni ali poškodovani

 

Tvoja dolžnost je, da kot starš, zaščitiš svojega otroka. Postavi si vprašanje: bi tudi sam hotel, da nekdo objavlja tvoje fotografije, ko se počutiš neprijetno in ranjeno? Verjetno ne.

 

 


3. Fotografije, ki sramotijo

 

Ne samo, da lahko osramotiš otroka z neprimernimi fotografijami, lahko pride tudi do večjih posledic kasneje v otrokovem življenju, kot na primer depresija, anksioznost in še marsikaj.

 

 

4. Na kahlici

 

Fotografije tvojega otroka, ki je na kahlici so pa res zelo zasebna stvar, sploh če pomisliš na potencialne posledice v prihodnosti. Moraš vedeti, da vse, kar objaviš na internetu, ostane za vedno tam. Si zares želiš, da želi tvoj najstnik videti sebe na kahlici?

 

 

 


5. Zasebne stvari

 

Ohrani svoje otroke varne tako, da nikoli ne objavljaš njihovih imen, naslovov, kam hodijo v šolo, če so sami doma itd. Nikoli ne veš, kdo lahko izkoristi te informacije v svoj prid. 

 

 

6. Skupne fotografije

 

V redu je, če se odločiš deliti fotografije svojih otrok na spletu, ni pa OK, če narediš to odločitev v imenu drugih staršev in objaviš fotografije njihovih otrok. Poskrbi, da imaš dovoljenje, preden objaviš tujega otroka na spletnih omrežjih.

 

 

7. Otroka lahko v šoli zafrkavajo

 

Vzemi v obzir, da lahko določene fotografije vplivajo na tvojega otroka v šoli, saj lahko postanejo tarča nasilnežev. Recimo fotografija lahko ponazarja tvojega otroka v ranljivem stanju ali šibkem trenutku. Otroci v šoli mu zaradi tega lahko nadenejo kakšen vzdevek, kar pa ima posledice na njegovo življenje tudi v prihodnosti.

 

 

 


8. Nevarne aktivnosti

 

Medtem ko ti fotografiraš svojega otroka ali okolico, je lahko on v nevarnosti, saj ne paziš na njega v tistem trenutku. Zelo nevarno je, ko slikaš svojega otroka med vožnjo v avtomobilu, saj v tistem trenutku nisi pozoren na promet. Če objaviš takšno fotografijo pa bodi pripravljen tudi na kritike in negativne komentarje zaradi nespametnega dejanja.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del