Quantcast
Radio1_v_zivo


Pozeba v Arboretumu
| 29. 4. 2016 9:09
Park so za nekaj dni zaprli
Ključne besede:     Pozeba    Arboretum    velika škoda
 Škodo ocenjuje na pol milijona evrov. Foto;siol.net
Škodo ocenjuje na pol milijona evrov. Foto;siol.net

"Snega v tem času v 28 letih v Arboretumu nisem doživel," po  sicer napovedani, a nepričakovano obilni snežni pošiljki, ki jo spremljajo za ta čas zelo nizke temperature, pravi direktor Arboretuma Volčji potok Aleš Ocepek. Škodo ocenjuje na pol milijona evrov. Sneg jo je zagodel tudi kmetom in gozdarjem, a prave razsežnosti ujme bodo lahko ocenili šele čez teden ali dva.

Da mu je žal, ker so morali sejem prekiniti in s tem povzročili nezadovoljstvo sejmarjev, pove  direktor javnega zavoda Arboretum Aleš Ocepek . A snežna pošiljka je prišla nepričakovano. "V dveh urah je zapadlo 20 centimetrov snega, tako da nismo mogli dovolj hitro ukrepati," pravi sogovornik, ki v 28-letni karieri v Arboretumu snega okrog prvega maja še ni doživel. Kot pravi, pa nekateri pomnijo, da se je nekaj podobnega zgodilo v 60. letih prejšnjega stoletja.

Ekipa 14 zaposlenih je odstranjevala sneg, a so morali park za nekaj dni zapreti. "Podrlo se je okrog sto manjših dreves, ogromno je poškodovanega vejevja, cvetje je potlačeno. Paziti moramo na varnost obiskovalcev, zato smo park zaprli. Delavci režejo veje, s šotorov odstranjujejo sneg in pripravljajo vse za ponovno odprtje,"je  razložil sogovornik.

Pri tem omenimo, da je javni zavod škodo po žledolomu v začetku leta 2014 ocenjeval na le malo več, in sicer 600 tisoč evrov.

Cvetje in tudi drevje se upogiba pod težo južnega snega. "Od drevja je seveda najbolj na udaru tisto, ki že ima listje in cvetove. In tu je težava, saj so letos rastline zelo zgodaj ozelenele. Pri nas bodo gotovo pozeble magnolije, ki v tem času že cvetijo, nekatere so že odcvetele," pravi Ocepek.

Med listavci so trenutno najbolj občutljivi javorji, ki imajo bogato maso listov, na katerih se je nakopičil sneg ter upognil ali polomil veje. Z nižjih dreves, visokih do štiri metre, so delavci otresali sneg, pri višjih pa je to nemogoče, pravi sogovornik, po izobrazbi agronom.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del