Quantcast
Radio1_v_zivo


KZ Krka z novim vodstvom
| 22. 4. 2016 12:41
Minister Židan na Dolenjskem o spremembah zakonodaje
Ključne besede:     Dejan Židan    na Dolenjskem    Kz Krka    Andrej Suvorov
 Tanja Strniša, državna sekretarka, Dejan Židan in Andrej Suvorov
Tanja Strniša, državna sekretarka, minister Židan in nov v.d. direktorja KZ Krka Andrej Suvorov

Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je s sodelavci dva dni mudil na regijskem delovnem obisku na Dolenjskem. Srečal se je z zaposlenimi v zavodih, ki sodijo pod Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, torej kmetijskimi svetovalci, inšpektorji za kmetijstvo, lovstvo in ribištvo, z nekaterimi župani, sestal se je z vodstvom Krke - tovarne zdravil, kjer izdelujejo tudi veterinarske izdelke, ter vodstvom Kmetijske zadruge Krka. Obiskal je tudi nekaj kmetij ter se seznanil, s kakšnimi težavami se srečujejo kmetje.

 

Ob koncu obiska je povedal, da na ministrstvu za letos pripravljajo več kot 20 razpisov z več kot 150 milijoni evrov razpisnega denarja, ki bodo na voljo za sofinanciranje projektov posameznih kmetov, zadrug ali drugih prosilcev. Skupaj naj bi ta naložbeni znesek presegel 350 milijonov evrov.

 

Prizadevajo pa si tudi za nekatere spremembe zakonodaje glede pavšala in davčnih blagajn. Glede pavšalne obdavčitve oz. katastrskega dohodka je poudaril, da od ministrstva za finance pričakujejo razumevanje, ker zdaj ali v prihodnjih letih res ni nobene možnosti za povečano obremenitev kmetov in kmetijstva. S koalicijo so se sicer načelno že dogovorili za prehodna obdobja, tako naj bi kmetje prihodnje leto plačali enako višino davka kot letos, do leta 2020 pa naj bi se ta obremenitev počasi stopnjvala.

 

Prav tako si na ministrstvu prizadevajo za spremembe na področju davčnih blagajn, kar bi se moralo zgoditi čimprej. Trenutno veljavna zakonodaja je zelo prizadela male kmete, pa tudi društva, gasilce, skratke manjše oblike poslovne organiziranosti, ki bodo zamrle, če ne bo zelo kmalu sprememb na tem področju. Minister Židan meni, da je potrebno omejiti znesek, kot imajo to na primer Avstrijci – na 7.500 evrov, ali pa poiskati kakšno drugo rešitev. S tem bi rešili večino težav malih kmetov, je prepričan Židan.

 

Povedal je še, da so zaradi subvencijske kampanje za mesec dni podaljšali roke za prijave na razpise za naložbe v kmetijstvu, načrtujejo pa tudi spremembe v delovanju kmetijske svetovalne službe, da bo boljši servis kmetom.

 

KZ Krka ima začasno vodstvo

 

Dosedanji direktor Jure Vončina naj bi se pred mesem dni razšel z upravnim odborom te največje zadruge na področju Dolenjske in Bele krajine. Kaj je bil razlog, nam še ni uspelo izvedeti, je pa nenavadno, saj je Volčina v nekaj letih uspel precej izboljšati poslovanje zadruge, ni pa vedno našel skupnega jezika s pristojnim ministrstvom, ki mu je očital premajhno odzivnost na težave kmetov, predvsem zelenjadarjev.

 

Zadrugo zdaj začasno kot v.d. direktorja vodi Andrej Suvorov, ki se je pred nekaj meseci po odhodu Klemena Kirna zaposlil v KZ Krka kot direktor trženja.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del