Radio1_v_zivo


21 dejstev, ki jih o Princu morda nisi vedel
Radio 1 priporoča | 22. 4. 2016 10:07
Bil je tako reven, da je hrano le vohal
Ključne besede:     prince    smrt    dejstva
Genialni Prince je imel zanimivo življenje.

1. Prvo pesem je napisal pri sedmih letih in jo naslovil ''Funk Machine''.

2. Pri desetih letih je imel priložnost na odru zaplesati z legendarnim Jamesom Brownom. ''Očim me je postavil na oder, tako da sem malce zaplesal, dokler me varnostniki niso odstranili.''

3. V najstniških letih je bil velik oboževalec Joni Mitchell. ''Pošiljal mi je pisma s srčki, moje osebje pa je mislilo, da gre za iztirjenca, zato so vse zavrgli,'' je razkrila pevka.

4. Prince je bil tako reven, da je hrano samo vohal, saj je ni mogel kupiti. ''Stal sem pred McDonaldsom in vpijal vse vonjave,'' je dejal. 

5. Vztrajal je, da producira lastne albume, to pa je počel tudi za druge. Člane skupine The Time je priganjal, da trdo vadijo pred snemanjem, na koncu pa je sam odigral vse inštrumente za njihov prvi album.

6. Napisal je glasbo za skupino Vanity 6, v kateri je bilo njegovo tedanje dekle, Denise Matthews. Skupino je želel najprej poimenovati The Hookers (Cipe), Denise pa je predlagal umetniško ime 'Vagina'. Šestico za imenom Vanity je pojasnil z dejstvom, da je v ''ženskem triu šest dojk''.

7. Prince je poleg Beatlov edini izvajalec, ki je bil v ZDA sočasno prvi na lestvicah s filmom, albumom in singlom. Šlo je za pesem ''When Doves Cry'' ter album in film ''Purple Rain''.8. Princova najljubša jed so bili špageti in pomarančni sok.


9. Režiral je vse svoje spote v osemdesetih letih, celo kadar je imel pri roki režiserja. Lary Williams, ki bi moral režirati spot za ''When Doves Cry'', je moral sedeti izven studia, medtem ko je Prince vse postoril sam.

10. Bil je noro zaljubljen v Susannah Melovin, sestro kitarista njegove skupine Revolution. Turbulentna romanca je bila navdih za balade ''The Beautiful Ones'', ''Nothing Compares 2 U'' in ''Forever in My Life''.

11. Ko je ustvarjal album ''Sing O The Times'', je razvil svoj ženski alter ego, ki ga je poimenoval Camille. Prav ''ona'' je odpela pesem ''If I Was Your Girlfriend''.  

12. Pisal je tudi pesmi za druge izvajalce, med njegove največje uspešnice sodi tudi balada Nothing Compares 2 U, ki jo je prepevala Sinead O'Connor.

13. Leta 1987 je posnel album ''The Black Album'', nato pa zahteval, da ga umaknejo s trga, ker je ugotovil, da gre za ''vražje delo''. Album je vseeno živel svoje življenje med poslušalci, uradno pa so ga znova objavili leta 1994.

14. V spotu za ''Alphabet Street'' je objavil sporočilo ''Ne kupujte The Black Album, žal mi je''. Sporočilo je vidno za kratek trenutek pred prvim refrenom.

15. Tim Burton je želel angažirati Princea in Michaela Jacksona, da bi skupaj ustvarila soundtrack za njegov prvi film o Batmanu. Prince je posnel praktično ves material, takrat pa se je tudi zaljubil v junakinjo filma, Kim Basinger.  

16. V studiu je odigral kitaro za Madonnino pesem ''Like a Prayer''.17. Michael Jackson je napisal pesem ''Bad'' z namenom, da jo bo odpel v duetu s Princom, ki pa je sodelovanje zavrnil, saj mu tekst ni bil všeč, še posebej vrstica ''tvoja zadnjica je moja''.

18. Prvo soprogo Maytro Garcio je prvič videl na posnetku, ki mu ga je poslala njena mama. Na njem 16-letna Garcia pleše trebušni ples.

19. Leta 1997 je postal Jehova priča. Leta 2001 je angažiral režiserja Kevina Smitha, da posname film po njegovem albumu ''The Rainbow Children''. Kevin je sodelovanje prekinil, ko je ugotovil, da namerava glasbenik film izkoristiti za privabljanje novih vernikov.

20. Prince je imel v arhivu ogromno neobjavljenih pesmi in nedokončanih filmskih projektov. Hranil jih je v sobi, ki jo je imenoval ''trezor''.

21. Prince je ime spremenil leta 1995, da bi ponagajal hiši Warner Bros, ki mu ni dovolila izdajati toliko albumov, kolikor si je želel. Takrat se je poimenoval s simbolom ( O{+> ), novinarji pa so ga klicali za ''umetnika, ki se je pred tem imenoval Prince'', ker simbola niso mogli izgovoriti. Prince je takrat o sebi govoril kot o popolnoma novi osebi. ''Prince nikoli ni dajal intervjujev. Ne vem, zakaj. To morate vprašati njega. Ne govorite več s Princeom, zdaj govorite z mano,'' je podučeval novinarje.