Quantcast
Radio1_v_zivo


Ljubljana dobiva grajski vinograd
| 22. 4. 2016 9:21
Ljubljana utrjuje naziv mesto trte in vina
Ključne besede:     Ljubljana    vinograd    grad
V Javnem zavodu Ljubljanski grad in na MOL so prepričani, da bo trta uspevala.

Ljubljanski grad ni le najbolj obiskana turistična točka v prestolnici in prizorišče raznolikih kulturnih programov, je tudi zelena oaza, ki številnim domačim in tujim obiskovalcem sredi mesta ponuja odmik v naravo. Sprehode bo odslej mogoče podaljšati z ogledom nove mestne pridobitve, urejene na južnem pobočju Grajskega hriba – grajskega vinograda. V letu, ko se ponaša z nazivom zelena prestolnica Evrope, bo to posebnost nekaterih glavnih mest (npr. Pariz, Praga) pridobila tudi Ljubljana. V grajskem vinogradu bo zasajenih 1050 trsov belpina in rdečegrajca. Zadnje trse bosta v soboto, 23. aprila, ob navzočnosti visokih gostov, zasadila ljubljanski župan Zoran Janković in direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan.

Ljubljana z grajskim vinogradom utrjuje svoj 30 let star naziv »mesto trte in vina« in zaokrožuje dosedanjo vinsko zgodbo ob dogodkih, povezanih s potomko stare trte z Lenta, ki raste na grajskem dvorišču. Projekt grajski vinograd vodi Javni zavod Ljubljanski grad, investitor je ustanoviteljica zavoda – Mestna občina Ljubljana, strokovni nosilec projekta pa Kmetijski inštitut Slovenije.

Dobro osončeno in prevetreno lego, ki je prvi pogoj za pridelavo zdravega grozdja in dobrega vina, so izbrali strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije, ki so opravili tudi izbor bele in rdeče sorte. Na nekaj manj kot 0,3 ha bo zasejanih 1050 trsov bele sorte belpin (v svetu bolj poznan kot chardonnay) in rdeče sorte rdečegrajc (njegovo prvotno ime je rotburger ali zweigelt). Prve trgatve bele sorte se nadejamo v letu 2019, stekleničenja pa leta 2020, leto ali dve kasneje pa še rdečegrajca. Predvidena količina buteljk bo med 1000 in 1200, namenjene bodo predvsem protokolu in grajski vinoteki.