Quantcast
Radio1_v_zivo


Sprejet proračun MOM
| 22. 4. 2016 8:58
Proračun je bil sprejet s 26 glasovi za in brez glasu proti
Ključne besede:     Proračun    MOM    županov amandma
 Proračun je bil sprejet s 26 glasovi za in brez glasu proti, predvsem ob pomoči SMC, ki sicer ni del koalicije.
Proračun je bil sprejet s 26 glasovi za in brez glasu proti, predvsem ob pomoči SMC, ki sicer ni del koalicije.

Mestna občina Maribor je tik pred iztekom aprila vendarle dobila proračun za letošnje leto. Mestni svetniki so  z večino glasov prižgali zeleno luč za skoraj 98 milijonih evrov visok proračun, v okviru katerega je načrtovanih slabih 89 milijonov evrov prihodkov, ob tem pa se bodo dodatno zadolžili za 7,5 milijona evrov.

Mariborski župan je pred drugo obravnavo prejel 37 predlogov amandmajev, podrobneje je pojasnil, zakaj nekaterih ni mogel upoštevati, jih je pa del uvrstil v županov amandma, predvsem tiste s strani SMC, SD in samostojne svetniške skupine.

V svoj predlog je med drugim uvrstil nekaj dodatnega denarja za lokalni program mladih, začetek obnove bazena v Pristanu, nakup vozila za invalide, projekt Dravske kolesarske poti, začetek gradnje novega objekta v mestni četrti Koroška vrata ter ureditev poti na Piramido, pa tudi za povišanje donacije za rojstvo otroka s 105 na 130 evrov in vključitev nekaterih izglasovanih projektov iz participatornega proračuna mestne četrti Radvanje.

Marsikaterega svetnika je kljub načelni podpori predlogom, med katerimi je bilo treba zagotoviti tudi denar za popravilo trenutno stoječe Pohorske vzpenjače, zmotilo predvsem dejstvo, da za spremembe proračunskega predloga jemljejo že tako nizka sredstva, kot je denar za vzdrževanje šol in vrtcev ter denar za delovanje azila za živali.

Fištravec je ob tem spomnil na vse težave, ki so jih zaradi precej višjih potreb imeli pri sestavi proračuna, ter na dejstvo, da bi samo za preplastitve cest potrebovali 50 do 60 milijonov evrov, odprta je vrsta projektov na področju športa in kulture, vrsta šol in vrtcev je potrebna sanacije. Vse to pa je talec nalog, ki jih občinam z zakonom nalaga država, razkorak med tistim, kar jim država naloži, in tem, kar od nje za to prejme, pa je po njegovih besedah vsaj 15 do 20 milijonov evrov.

Proračun je bil sprejet s 26 glasovi za in brez glasu proti, predvsem ob pomoči SMC, ki sicer ni del koalicije, medtem ko so se glasovanja vzdržali svetniki Županove liste, SDS, LPR, SD in samostojne svetniške skupine. Zaradi večurne razprave o proračunu so sejo prekinili, tako da bodo odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode obravnavali v nadaljevanju po prvomajskih praznikih.