Quantcast
Radio1_v_zivo


Kaj storiti, če ti nekdo ukrade telefon?
ŠOU Domov | 20. 4. 2016 11:30
Preberi si nasvete, ki se jih lahko držimo, da zavarujemo svoj pametni telefon.
Ključne besede:     kraja    telefon    nasveti    zavaruj se    sledljivost    lokacija
Kako ravnati, ko ti nekdo izmakne telefon?

Kraja telefona je ena od najslabših stvari, ki se ti lahko zgodi. Ostaneš brez vseh slik, videov in ostalih spominov, izgubiš vse telefonske številke in kontakte, mogoče imaš na telefonu spravljene intimne vsebine, ki jih ne želiš deliti z ostalimi, ... Uporabljaš družbena omrežja, za katera imaš na telefonu spravljena vsa gesla, geslo imaš mogoče nastavljeno tudi za spletno bančništvo. Poleg vsega tega pa moraš na novo urejati naročniške podatke pri operaterju, naročiti novo SIM kartico, prenehati obžalovati izgubo denarja, ki si ga zapravil za telefon ter si privoščiti novega. Ja, vse skupaj te lahko drago stane!

 

V vseh teh primerih je boljša preventiva kot pa kurativa. Zato poskušaj upoštevati naslednja navodila:

 

 

1. Stalno zaklepaj telefon! Nujno nastavi PIN številko ter odklepanje ekrana s potegom po številčnici. Veliko ljudi za PIN nastavi svoj rojstni datum, neznanec pa lahko le tega odkrije že z rahlim brskanjem po Facebooku. Zato, če je le mogoče, si izmisli bolj zakomplicirano geslo.

 

 

2. Svoje fotografije in podatke si shranjujte na oblak (cloud) ali pa na Dropbox. Tako bodo tvoji podatki dostopni z vseh mobilnih naprav in računalnikov, in v primeru, da je le ta ukraden, potem lahko do vseh svojih spominov še vedno dostopaš  iz drugih naprav.

 

 

3. Pametno je, da omogočiš iskanje telefona na daljavo. In kako se to stori? Kot uporabnik Androida imaš na voljo aplikacijo Android device manager, s katero lahko na daljavo prisiliš telefon, da prične zvoniti, zbrišeš podatke z naprave ali pa ga zakleneš. Če si prijavljen v Chrome, potem lahko enostavno v drugo napravo vpišeš »find my phone« in lokacija ukradenega telefona bo zaznana na deset metrov natančno. Lastniki Iphonov pa preprosto vključite aplikacijo Find my iPhone.

 

 

 

 

Če pa si brez telefona ostal kljub upoštevanju vseh navodil, potem opravi naslednje korake:

 1. Takoj pokliči operaterja in prekliči SIM kartico.

2. Na družabnih omrežjih nemudoma spremeni vsa gesla

3. Z aplikacijo za brisanje podatkov na daljavo lahko takoj izbrišeš vse slike in dokumente  na telefonu. Krajo prijaviš policiji in pripiši še IMEI številko, najdeš jo na garancijskem listu, pod baterijo ali na embalaži.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del