Quantcast
Radio1_v_zivo


60. pohod Pot ob žici
| 20. 4. 2016 6:14
Med 5. in 7. majem 2016 bo ob prazniku Ljubljane potekal že 60. pohod Pot ob žici.
Ključne besede:     Ljubljana    Pot ob Žici    60.pohod    razstave
Arhiv Pot ob žici - tek trojk

Med 5. in 7. majem 2016 bo ob prazniku Ljubljane potekal že 60. pohod Pot ob žici. Obletnici se poklanjajo tudi tri razstave, ki vsaka na svoj način predstavljajo zgodovino pohoda po poti, kjer je med drugo svetovno vojno stala bodeča žica.

V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu je od 15. aprila do 16. maja 2016 na ogled fotografska razstava »POT spomina in tovarištva«, ki jo je pripravil Timing Ljubljana v sodelovanju s Turizmom Ljubljana.
Razstava prikazuje Pot spominov in tovarištva, ki s svojimi zelenimi površinami in 7000 drevesi objema Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope, in na kateri se s slehernim sprehajalcem, pohodnikom in tekačem preteklost že šest desetletij srečuje s prihodnostjo.

V Mestnem muzeju Ljubljana bo od 19. aprila do 22. maja 2016 na ogled razstava »Ljubljana v obroču bodeče žice (1942-1945)«, ki prikazuje posebno obliko terorja, ki ga je Ljubljana doživela med drugo svetovno vojno v času italijanske okupacije.
Odločitev okupacijskih oblasti, da mesto obda z bodečo žico, bunkerji, mitralješkimi gnezdi in minskimi polji, je bila v okupirani Evropi tistega časa edinstvena. Obrambni sistem mesta je tvoril nenavadne podobe krajine mesta in njegove neposredne okolice, ki so na razstavi prikazane z motivno zanimivimi fotografskimi posnetki.

Razstave, posvečene 60. obletnici Pohoda ob žici, zaokrožuje razstava »Tomaž Alauf: Strast, imenovana Pohod«, ki bo v Galeriji Kresija na ogled od 25. aprila do 15. maja 2016.
Na razstavi vas želi avtor popeljati skozi zgodovino Pohoda, prikazati mejnike pri izgradnji Poti ter z maketami predstaviti spominska obeležja, ki označujejo traso Pohoda. Na njej bodo razstavljena spominska priznanja, diplome, plakete, značke in drugi predmeti, ki so jih prejemali udeleženci Pohoda od leta 1957 do danes. Posebno mesto na razstavi je namenjeno 80-letnemu Antonu Majcnu – Zvonetu, udeležencu vseh dosedanjih Pohodov, še danes aktivnemu tekaču. V zgodovino Pohoda se je leta 1957 vpisal kot član zmagovalne peterice, v poznejših letih pa za svoje dosežke v teku trojk prejel številna priznanja.

60. pohod Pot ob žici - www.pohod.si

9. maj, Dan Ljubljane, bomo tudi letos obeležili s pohodom po Poti ob žici, ki bo potekal od 5. do 7. maja 2016.
Pohod po Poti ob žici poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.

Pohod vsako leto tradicionalno odprejo otroci iz ljubljanskih vrtcev, ki se bodo na pot podali v četrtek, 5. maja. Dan kasneje jim bodo sledili šolarji iz osnovnih in srednjih šol, v soboto, 7. maja 2015, pa bodo Pot »zasedli« ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk.
Sobotni del pohoda je namenjen vsem, saj lahko posamezniki traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Vsak udeleženec se bo lahko od 6. ure naprej registriral na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer bo dobil kontrolni kartonček, s katerim bo pri nadaljnjih točkah zbiral žige. Cilji bodo odprti do 17. ure. Vsak udeleženec prehodi, kolikor želi, tisti, ki bodo prehodili celotno pot, pa bodo dobili posebno medaljo.
V soboto se bodo na pot podali tudi tekači Teka trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji, tekli bodo tudi osnovno- in srednješolci, ki se bodo podali na 3.000 metrov dolgo progo.
Tek trojk je edinstvena tekaška prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. S takšnim načinom tekmovanja spodbujamo tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Pred jubilejnim pohodom so Mestna občina Ljubljana, Snaga in Timing Ljubljana podpisali Zero Waste zavezo, s katero želijo skupaj z udeleženci zagotoviti zdravo in čisto okolje, v katerem bo potekala letošnja prireditev. Trajnostni razvoj ravnanja z okoljem in naziv Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, nas zavezujeta k organizaciji dogodkov brez odpadkov (ZeroWaste), ker s tem prispevamo k čistemu okolju, učinkoviti rabi virov ter nižjemu ogljičnemu odtisu. Trase pohodov, tekov ob žici in okrepčevalne postaje bodo opremljene z zabojniki za embalažo in biološke odpadke, na startu in cilju bodo dodani še zabojniki za papir. Odpadki ne bodo končali v naravi, temveč v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov in bodo predelani v centru RCERO Ljubljana ter ponovno koristno uporabljeni.