Quantcast
Radio1_v_zivo


V tem tednu bo na cestah več radarjev
| 19. 4. 2016 11:18
Policija bo v četrtek izvedla maraton nadzora hitrosti
Ključne besede:     Meritve hitrosti    policija    akcija Hitrost    radar
 policist
V četrtek bodo merili hitrost na več kot 600 lokacijah po Sloveniji.

Od 18. do 24. aprila poteka nacionalna preventivna akcija Hitrost pod sloganom »Vozimo pametno« , ki jo podpira tudi Svet za vzgojo in preventivo v cestnem prometu Mestne občine Celje. Podatki namreč kažejo, da je pri nas veliko prehitrih voznikov, prekoračitev hitrosti je eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč, število umrlih v takšnih nesrečah pa je še vedno previsoko. Zato je informiranje o nujnosti upoštevanja omejitve hitrosti na slovenskih cestah in tudi širše nujno.

 

V času akcije bodo poleg policije meritve hitrosti in poostren nadzor na cestah izvajala tudi občinska redarstva. Meritve hitrosti bo v letošnjem letu izvajalo najmanj 25 občinskih redarstev na območju 58 občin. Javna agencija za varnost prometa pa bo v četrtek na več kot 600 lokacijah izvedla maraton nadzora hitrosti. Četrtkov nadzor bo potekal med 6. in 18. uro. Seznam lokacij, na katerih bo potekal nadzor, pa bodo skupaj z urami v četrtek objavili na spletni strani policije.

 

Agencija za varnost prometa bo v okviru akcije Hitrost izdelala raziskavo o odnosu slovenske javnosti do prehitre vožnje, študijo o povprečnih hitrostih voznikov v Sloveniji, poleg tega bo izvajala preventivne dogodke na temo nevarnosti neprilagojene hitrosti. Izpitni centri bodo mlade kandidate osveščali o vožnji po omejitvah hitrosti in varni vožnji.

 

Za akcijo so sicer pripravili tudi poseben video, s katerim nagovarjajo splošno javnost in posebno komunikacijsko platformo s sloganom ČE SI DIVJAK NISI JUNAK – ter pozivom BODI SUPERJUNAK IN Z ODGOVORNO VOŽNJO VARUJ ŽIVLJENJA. Z njo se bodo poskušali približati mladim, za katere je znano, da jih je potrebno nagovarjati drugače, hkrati pa so mladi še vedno najpogostejši povzročitelji in tudi žrtve prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

 

Akcija Hitrost poteka v okviru nacionalnega programa varnosti cestnega prometa. Izvajala se bo v več delih, poleg aprila tudi v poletnih mesecih.