Quantcast
Radio1_v_zivo


Je kadrovala politika?
| 18. 4. 2016 17:20
Legitimnost nove direktorice brežiške bolnišnice pod vprašajem?
Ključne besede:     Bolnica Brežice    sindikati    podpisi    nova direktorica
 Franc Simoniček, Bolnica Brežice
"Grešnik" naj bi bil radiolog Franc Simonišek.

Renata Starčevič, zaupnica sindikata zdravstvene ne
PRENESI DATOTEKO
o nezaupnici Simonišku
Franc Simonišek, radiolog
PRENESI DATOTEKO
o delu zahtevah sindikatov

Svet zavoda Bolnišnice Brežice je konec marca za novo direktorico imenoval Natašo Avšič Bogovič. Med kandidati je bil tudi dosedanji direktor Dražen Levojević, ki mu sredi maja poteče drugi direktorski mandat, mu je tokrat za imenovanje zmanjkal en glas.

 

To je sprožilo nezadovoljstvo med delom zaposlenih, ki trdijo, da so bili izigrani. Namreč pred sejo sveta naj bi se sestali s svojim predstavnikom v svetu in zahtevali, da so delavska zaupnica Lidija Kos, sindikalni zaupnik FIDES-a kirug Milan Babič in sindikalna zaupnica delavcev v zdravstveni negi Renata Starčevič prisotni na predstavitvi kandidatov, da so prisotni na seji, da je glasovanje javno in da pri glasovanju podpre dosedanjega direktorja Levojevića.

 

Nobeden od teh sklepov ni bil uresničen, zastopnik delavcev Franc Simonišek pa naj bi se na tajnem glasovanju izrekel proti njihovi volji in s tem prevesil tehnico v prid Avšič Bogovičevi. Zato zahtevajo njegovo zamenjavo, za kar so zbrali 171 podpisov od 299 zaposlenih, specializanti so bili izvzeti.

 

Simonišek pa trdi, da ni bilo nobenega formalnega sestanka, da se je s predstavniki omenjenih dveh sindikatov res pogovarjal, da so mu postavili nemogoče zahteve, ki jih on ni mogel izpolniti, šlo naj bi celo za takšne in drugačne pritiske. Povedal je tudi, da v bolnišnici delujejo štirje sindikati – poleg omenjenih dveh še sindikat socialnega skrbstva in sindikat sevalcev Pergam, okrog sto zaposlenih pa sploh ni v nobenem sindikatu, on pa je v svetu zastopal vse zapsolene. Pojasnil je, da je tajno glasovanje v skladu s poslovnikom, če ga predlaga eden od članov. Očitkov, da je glasoval v nasprotju z dogovorom, ni potrdil ne zanikal. Očitke, da je šlo za politično kadrovanje, pa je ovrgel. Priznal je, da je sicer res član SMC, vendar to ni imelo na glasovanje nikakršnega vpliva. Sklep o njegovi razrešitvi v svetu zavoda in novem razpisu je že prejel, a se je tudi že pritožil, je še povedal Simonišek.

 

Kosova, Starčevičeva in Babič so v izjavi za javnost povedali, da je večina zaposlenih z Levojevićem zadovoljna, zato se jim zdi zamenjava nepotrebna in nesprejemljiva. V osmih letih njegovega direktorovanja v brežiški bolnišnici so se razmere tako za bolnike kot za zaposlene precej izboljšale, bolnišnica se je tudi kadrovsko razvijala, dobili so urgentni center. Skratka – Levojeviću zaupajo, da bo še naprej dobro vodil bolnišnico. Nove direktorice ne poznajo, nimajo sicer nič proti njej osebno, so pa zaskrbljeni.

 

O svojih dvomih v legitimnost imenovanja nove direktorice so seznanili tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, a jim po enem tednu še ni odgovorila.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del