Quantcast
Radio1_v_zivo


10 stvari, ki jih morda nisi vedel o Titaniku
Radio 1 priporoča | 15. 4. 2017 6:38
Kuharju je uspelo preživeti, ker je bil mrtvo pijan
Ključne besede:     titanik    ladja    obletnica
Titanik

0b 23.40 v noči iz 14. na 15. april 1912, je RMS Titanik zadel ledeno goro, 3 ure kasneje pa je potonil in s seboj na dno Atlantika vzel 1503 duše. Danes je 105. obletnica od potopitve, zato ti predstavljamo 10 zanimivih dejstev, ki jih morda nisi vedel glede Titanika:

 

 

1. Odpovedali so vajo z rešilnimi čolni

 


 

Na tisti dan, ko je Titanik zadel ledeno goro, je bila planirana vaja z rešilnimi čolni, ampak je bila odpovedana iz neznanih razlogov. Mnogi so mnenja, da bi lahko rešili več ljudi, če bi izvedli vajo.

 

 

2. Na pol prazni rešilni čolni

 

 

Ne samo, da ni bilo dovolj reševalnih čolnov na krovu ladje za 2.200 potnikov, še ti so bili na pol prazni. Zanimivo dejstvo je to, da je bilo v prvem čolnu le 28 ljudi, čeprav so bili reševalni čolni testirani za 65 ljudi.

 

 

3. Preživeli psi

 

 

Kar trije od dvanajstih psov, ki so bili na krovu, so preživeli.

 

 

4. Opozorila glede ledene gore

 

 

Titanik je na svoji poti prejel kar 6 opozoril glede ledenih gora.

 

 

5. Optična iluzuija

 

 

Nekateri verjamejo, da je kriva optična iluzija oziroma lom svetlobe za to, da ekipa ni opazila ledene gore do zadnje minute.

 

 

6. Brez daljnogleda

 

 

Ključ od omarice, kjer so bili daljnogledi, so izgubili, tako da jih niso mogli uporabljati, da bi pravočasno opazili potencialne nevarnosti kot na primer ledene gore.

 

 

7. Najdražja vstopnica za Titanik

 

 

Najdražja prodana vstopnica za Titanik je bila seveda za 1. razred, njena cena je bila 4.350 dolarjev, kar bi bilo danes $69.600 oziroma 61.795 evrov.

 

 

8. Glasbeniki 

 

 

Kot smo lahko videli v filmu Titanik iz leta 1997, so glasbeniki igrali na krovu (na palubi 1. razreda), ko se je ladja potapljala. Igrali so 2 uri in 5 minut, nobeden pa ni preživel.  

 

 

9. Kuhar, ki je preživel 

 

 

Glavni kuhar na Titaniku Charles Joughin je preživel potop ladje, čeprav je plaval kar 2 uri v ledeno mrzli vodi. Ko se je čoln vrnil po preživele, so našli tudi Joughina. Trdi, da je ostal živ, kljub temu, da je toliko časa preživel v ledeno mrzli vodi zaradi tega, ker je bil pijan od viskija. 

 

 

10. Najdena trupla

 

 

Od 1.503 ljudi, ki niso preživeli Titanikove potopitve, so našli le 340 trupel, od tega pri 119 niso mogli prepoznati njihove identitete.

 

 

Naredili pa naj bi tudi repliko Titanika, se pravi identično ladjo, le da bo imela posodobljeno tehniko in navigacijski sitem.

Preveri tudi, kdo sta bila Slovenca, ki sta preživela potop Titanika

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del