Radio1_v_zivo


Razpis je pred vrati
| 13. 4. 2016 9:46
Širjenje namakalnih sistemov
Ključne besede:     Ptujsko območje    suša    namakanje
 Suša vse bolj ogroža.
Suša vse bolj ogroža.

Že lani so se kmetje na širšem ptujskem območju pripravljali na nadaljnje širjenje namakalnih sistemov z vodo iz kanala in jezera Drave. Zdaj so dokumenti in dovoljenja pripravljeni do te mere, da bi na vsaj 1200 ha sistem lahko pričeli graditi še letos in ga uporabljati v prihodnjem letu. Tako naj bi sistem dobili v hajdinski občini na 140 ha, na Ptuju na 100 ha, v občini Videm za 300 ha in za okoli 600 ha še v kidričevski občini. Tako bi razširili območje sedanjih sistemov, ki se raztezajo na 1600 ha od Moškanjcev do Ormoža.

Da je namakanje nujno, pričajo tudi podatki o spremembah podnebja, saj se je v zadnjega pol stoletja povprečna letna temperatura v Sloveniji dvignila za 1,5 stopinje, količina padavin pa se je zmanjšala za 20 odstotkov. Kot poudarja vodja ptujskih kmetijskih svetovalcev Peter Pribožič , je namakanje pomembno že v pomladanskih mesecih, saj tako kulture pri rasti dobijo dovolj tekočine ob pravem času. Poletno zalivanje, ko že nastopi vidna suša, pač ne more več bistveno odpraviti škode.

Letos bo za gradnjo namakalnih sistemov na voljo okoli osem milijonov evrov za celotno Slovenijo. V okviru podravskega regionalnega razvojnega programa je ptujski kmetijsko-gozdarski zavod v sodelovanju z občinami zasnoval nove namakalne sisteme za okoli 1200 ha in zanje že lani oddal vso potrebno dokumentacijo. Dodatno, za celotno Podravje, pravkar pripravljajo še načrt za 1400 ha, vključili so tudi območja Lenarta, Ormoža, Apač in Starš.