Quantcast
Radio1_v_zivo


Novomeščani praznujejo
| 7. 4. 2016 12:05
Zaključek 650-letnice mesta in občinski praznik
Ključne besede:     650-letnica Novega mesta    občinski praznik    nagrajenci
 Predsednik države Pahor in župan Macedoni
Predsednik države Pahor in župan Macedoni (Foto: Urad predsednika)

V Novem mestu so sinoči s posebno prireditvijo zaključili večino dogodkov, ki so jih pripravili ob 650-letnici mesta. Če so bili lani razočarani, ker se otvoritvene slovesnoste kljub obljubi ni udeležil predsednik vlade Miro Cerar, jih je na zaključni prireditvi nagovoril predsednik države Borut Pahor. Dejal je, da je to že njegov osmi obisk v dolenjski prestolnici in da je opazil, da se mesto lepo razvija. Prepričan pa je, da je v naših rokah odločitev o tem, ali bomo kot posamezniki in skupnost sodelovali in delovali povezovalno, ali pa nas bodo sirene skušnjav prepričale v nasprotno - da bomo delovali razdiralno: "Bodimo pogumne osebnosti in se potrudimo v sebi poiskati, kar je najplemenitejše, saj bomo le povezani in solidarni lahko premostili preizkušnje, ki so pred nami," je Novomeščanom položil na srce predsednik Pahor. Županu Gregorju Macedoniju je ob tej priložnosti podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države.

 

Župan Macedoni se je predsedniku Pahorju zahvalil za darilo, v govoru pa se je sprehodil skozi bogato zgodovino mesta. Poudaril je, da jih je častitljiva obletnica povezala, a se kljub vsemu zavedajo, da živimo v prelomnih časih: »Zdi se, da se majejo temelji naše civilizacije, da se rahljajo vrednote, ki smo jih še donedavna imeli za samoumevne," in zaključil, da se rešitev skriva v nas samih, v vsakem posamezniku, v zavestni odločitvi za dialog in sodelovanje.

 

Kulturno prireditev »Prihodnost je v naših rokah« je pripravilo gledališče IGLU v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Krka. S pomočjo obiskovalcev so pogledali v novomeško prihodnost ter z »improligo« štirih režiserjev predstave poskušali predstaviti običaje, navade in značaj Novomeščanov v prihodnosti.

 

Danes občinski praznik

 

Občinski praznik bodo počastili s slavnostno akademijo, na kateri se bodo tudi zahvalili najbolj zaslužnim za razvoj občine. Občinsko nagrado bosta prejela Gorazd Cibic za življenjsko delo na urbanističnem področju in Anton Progar za uspehe na področju planinstva in prostovoljstva. Trdinovo nagrado bodo podelili doktorju Danielu Brkiču za prispevek pri obnovi Mordaxove kapele. Grb občine pa bodo prejeli Klavdija Kotar za delo v ljubiteljski kulturi, Kulturno umetniško društvo Krka in Šahovski klub Novo mesto. Naziva častni občan letos ne bodo podelili.

 

Slavnostna akademija bo ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine. V kulturno-umetniškem programu bo nastopil Godalni kvartet Corcoras.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del