Radio1_v_zivo


Stvari, ki jih razumejo samo najstarejši otroci v družini!
Radio 1 priporoča | 6. 4. 2016 10:26
Dvigni roko, če si že kdaj želel prodati mlajšega brata ali sestro!
Ključne besede:     najstarejši    otrok    družina    mlajši
Kot najstarejši otrok moraš imeti vse pod kontrolo!

Če si najstarejši otrok v družini, boš naslednje stvari razumel! Sploh ni vprašanje, če ima vrstni red otrok kakšne kozmične vplive na tvojo osebnost. Ti vplivi so mišljeni predvsem za tiste, ki imajo naziv „srednjega otroka“, ki hrepeni po pozornosti ali pa za najmlajše razvajene otročičke. A tudi najstarejši ne pridejo skozi življenje nekaznovani. Preberi si stvari, s katerimi se boš verjetno kot najstarejši otrok gotovo strinjal!

 


1. Če si najstarejši otrok, potem se gotovo strinjaš: bil si poskusni zajček tvojih staršev. Do časa, ko se je rodil naslednji otrok, so že ugotovili, kako se pravilno nastavi otroški sedež v avtu. Ali še bolje: kako je treba otroka obleči. 

 

2. Vsakič, ko spoznaš neko novo osebo, te preplavi oobčutek, da boš nenadoma moral deliti svoje igrače. Ali stvari. Ali pa prijatelje. Tako je bilo v otroštvu, ko si dobil novega brata ali sestrico in ta občutek si ponesel s seboj v svet. Takrat je bilo najhuje, ko si mogel deliti z drugimi svoje strarše.

 

3. Zmeraj si bil ti kriv za vse. Tudi če te je »tamala« močno udarila v obraz, si bil ti tisti, ki se je moral na koncu opravičiti in rešiti spor. 

 

4. Prav to te je včasih spravilo v takšno jezo, da si pomislil na to, da bi svojega mlajšega nagajivca prodal. Ali celo podaril. Vse, samo da se ga znebiš.

 

 

5. In če ne bi bilo mlajših, potem bi bila, tako kot nekoč, vsa Božičkova in Miklavževa darila samo zate!

 

6. Včasih se ne strinjaš s tem, da moraš gledati film »Sam doma« že devetič. Ampak, če je to želja najmlajšega, potem bo celotna družina gledala to. 

 

7. Nikoli ti ni nič zmanjkalo v tvoji sobi. Obleke, čevlji, računalnik, zvočnik, sponke za lase, ... Dokler ni tvoj mlajši bratec ali sestrica začel/a hoditi. 

 

8. Mlajših niti ne zanimajo stvari, dokler ti ne rečeš, kako dobre so. Prideš domov z novimi čevlji in kar naenkrat jih želi tudi tvoja sestra.

 

9. Ko pa se zaveš, da imaš pod sabo pravzaprav vojsko ljudi, ki bi za strarejšega brata ali sestro naredili vse, potem se situacija spremeni. Zakaj bi tvegal pri kraji čokolade iz omare, ko pa to lahko stori mlajši namesto tebe. Ali: zakaj bi med reklamami vstal in se sprehodil do hladilnika po sendvič, ko pa imaš nekoga, ki to lahko stori namesto tebe.

 

 

10. Vendar imaš kot najstarejši tudi svoje odgovornosti: na ta svet si pravzaprav poslan, da si vzor svojim mlajšim bratom in sestram. Nekoč dobra ocena 4 na spričevalu pravzaprav postane slaba, ko jo izpostavi mlajši in pove, da ti nisi bil nič boljši.

 

11. Mlajši bratje in sestri dobijo žepnino že veliko prej, kot si jo dobil ti. »Zakaj ima lahko on/ona mobilni telefon že v šestem razredu, jaz pa sem ga dobil šele v srednji šoli?« In, »zakaj lahko mlajša sestrica gleda Ameriško pito že pri desetih letih, jaz pa sem jo lahko začel gledati šele... čakaj, jo sploh že lahko gledam?«

 

12. In če si ti zamudil policijsko uro za dve minuti, je bila v hiši cela »štala«. Mlajši otrok pa ... Kaj je že to policijska ura?

 

13. Imaš svojo družbo, okoli tebe so »kul« ljudje, tvoje starosti. Tvoja mlajša sestra/brat pa ne išče svojih ljudi, ampak se najraje priključi kar tebi. »Pusti mene in moje ljudi pri miru!«

 

14. In za konec: v vsaki prelomni življenski točki tvojih mlajših bratov in sester, ko na primer maturira, si zamisliš: »Pa saj je samo otrok, naš otročiček!«

 

Naj bo med tabo in tvojim mlajšim navihančkom še toliko sporov, kreganja, hecov in zajebancij, pa boš ti vedno njegov/njen zaščitnik. In če si kdo drug, razen tebe, drzne norčevati iz njih, potem ga boš zaščitil z vsemi svojimi močmi!