Quantcast
Radio1_v_zivo


Iskali bodo pogrešanega
| 1. 4. 2016 16:28
Šlo bo le za vajo brežiške Civilne zaščite
Ključne besede:     Vaja Civilne zaščite    Brežice    iskanje pogrešane osebe
Predstavitev vaje CZ Brežice
Matjaž Zanut, Aleš Zajc, Ivan Molan in Roman Zakšek

Štab Civilne zaščite občine Brežice bo jutri izvedel vajo, s katero želijo ugotoviti pripravljenost v sistemu civilne zaščite, preverili pa bodo tudi, kako deluje mednarodni sporazum med Slovenijo in Hrvaško, ki predvideva, da lahko obmejna občina v primeru nesreč zaprosi za pomoč obmejno občino sosednje države neposredno brez posredovanja države, je pojasnil sodelavec za področje civilne zaščite na brežiški občini Roman Zakšek.

 

Vaja bo namreč imela mednarodni značaj, saj bo sodelovala tudi ekipa Civilne zaščite iz hrvaškega Samobora. Na klic iz Brežic se bodo odzvali in z intervencijskimi lučmi prevozili mednarodni mejni prehod Obrežje, pri čemer ne bi smeli imeti nikakršnih težav.

 

Na vaji bo sodelovalo tudi Kinološko društvo Brežice s šestimi psi. Matjaž Zanut je povedal, da želijo na vaji spoznati še druge udeležence iz ekip za zaščito in reševanje, ki sodelujejo pri tovrstnih intervencijah. Slovenska vojska pa bo sodelovala z enim helikopterjem. Po besedah majorja Aleša Zajca je omenjena vaja v njihovem letnem delovnem načrtu. Njihov namen pa je prikazati helikoptersko vkrcavanje in izkrcavanje reševalnih psov in njihov odziv na vožnjo v zraku. Sodelovali bodo še jamarji in potapljači. S posebno vrvno tehniko bodo poškodovano najdeno osebo spravili čez reko in jo z vitlom dvignili v helikopter, ki jo bo odpeljal v bolnišnico. Sodelovalo bo med 60 in 80 udeležencev.

 

Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da večjih stroškov ne bo, saj bodo bodo vsi udeleženi izvedli v okviru svojih rednih dejavnosti, občina pa je v proračunu za zanjo namenila približno 2.000 evrov.

 

Vajo si bodo ogledali tudi gostje iz tujine in sicer direktor in vodstvo Civilne zaščite Spodnje Avstrije. Potekala bo jutri od 9. do 14. ure ob reki Krki na Velikih Malencah. Vse, ki jih zanima, kako poteka iskanje pogrešanih, si jo lahko ogledajo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del