Quantcast
Radio1_v_zivo


2. april je Dan za spremembe
| 1. 4. 2016 8:05
Prostovoljci se lahko pridružite raznolikim aktivnostim
Ključne besede:     dan za spremembe    dan za spoštovanje    prostovoljci    prostovoljstvo    Slovenija
Pri Dnevu za spremembe lahko sodeluje vsak!

2. aprila se bo odvil že 7. Dan za spremembe, ki ima prvič podnaslov dan za spoštovanje. Danes potekajo že prve akcije, kot prostovoljci se lahko pridružite raznolikim aktivnostim to soboto. Velika prostovoljska akcija ponovno povezuje številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom spodbujanja dobrih medsebojnih odnosov, spoštljive komunikacije in drobnih dejanj prijaznosti.

Slovenska filantropija kot glavni organizator Dneva za spremembe je v preteklosti akcije že obarvala medgeneracijsko in skupnostno, premagovali smo osamljenost in z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom. V zadnjem času zaznavamo vedno več pojavov nestrpnosti, nerazumevanja, nespoštljivega komuniciranja, širjenja predsodkov, diskriminacije, izključevanja in celo sovražnega govora. Vse to krha medčloveške odnose in ruši temelje naše družbe. Med temelje družbe nedvomno spadata solidarnost in spoštovanje, kar širimo tudi s prostovoljstvom. Zato je v letu 2016 Dan za spremembe - dan za spoštovanje.

Predsednica Slovenske filantropije dr. Anica Mikuš Kos pred akcijo poziva: »Odkrivajmo in spoštujmo dobro v ljudeh - tako bo med nami več dobrega in nam bo vsem v življenju lepše.« Prostovoljce in akcijo je podprl tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar z video sporočilom, v katerem pravi tudi: »Za našo sedanjost in prihodnost je predvsem pomembno, da drug drugega spoštujemo. Da smo človeku človek.«

S sloganom akcije Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! že vsa leta nagovarjamo posameznika. »Vsi smo lahko sprememba. Že s kancem spoštovanja do soljudi in z empatijo, ki nam jih pomaga razumeti,« meni Boštjan Gorenc - Pižama.
Mnogi med nami se ne srečajo s prostovoljstvom. V soboto pa se lahko vsak pridruži in preizkusi v vlogi prostovoljca. Na interaktivnem zemljevidu (http://www.geopedia.si/#T5081_x499072_y112072_s9_b4) preverite, kje potekajo akcije, kaj se bo dogajalo, kdo vse sodeluje in poiščite kontakte organizatorjev.

Prostovoljske akcije, katerih rdeča nit je spoštovanje, bodo potekale v 65 krajih, med organizatorji so šole, društva, občine in posamezniki, sodelovala bodo tudi podjetja. Prijavljenih je 116 akcij, v okviru nekaterih se je povezalo tudi več kot 10 organizacij.

Sodelujoči kraji (65)
Ajdovščina, Bakovci, Benedikt, Bovec, Cankova, Celje, Cirkovce, Črna na Koroškem, Črnomelj, Domžale, Grgarske ravne, Hotedršica, Hrastnik, Izola, Jesenice, Lucija, Kamnik, Kobarid, Korte, Kranj, Kranjska gora, Laško, Lesce, Litija, Ljubljana, Logatec, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Matavun, Metlika, Miren, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Piran, Podvelka, Postojna, Prevalje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Selnica ob Dravi, Senovo, Sevnica, Sežana, Solkan, Sp. Duplek, Stara Cerkev, Strunjan, Šentjur, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Turnišče, Velenje, Vipava, Visoko, Vodice, Vojnik, Vransko, Zagorje ob Savi, Žalec

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del