Quantcast
Radio1_v_zivo


Po gozdovih v okolici Menine se sprehaja medved
| 30. 3. 2016 13:23
Panika je odveč! Medved človeka sam od sebe ne napade
Ključne besede:     medved    Menina    gozd
 medved
Medved človeka ne napade, če se ne počuti ogroženega.

Marija Sodja Kladnik, Zavod za gozdove
PRENESI DATOTEKO
Medved človeku ni nevaren.

Na območju Menine planine v občini Nazarje so našli sledove medveda. Šlo naj bi za približno 150 kg težkega samca, ki sicer za obiskovalce ni nevaren, kljub temu pa odgovorni obiskovalce območja Krašica, Dobrovlje in Menina opozarjajo, naj bodo malo bolj previdni, kadar se podajo na sprehod po gozdu. Predvsem naj se držijo uhojenih poti ter se ne spuščajo na brezpotja in v bližino krmišč, med sprehodom pa naj bodo bolj glasni in tako opozarjajo nase, bodisi tako da glasno hodijo, prepevajo, žvižgajo ali udarjajo s palico po deblih dreves. Če medveda opazijo od daleč, se je potrebno mirno umakniti v smeri prihoda. Če medved prihaja v našo smer in nas še ni zaznal, pa ga z mirnim glasom opozorimo nase in praviloma se bo umaknil.

 

Medveda na območju Menine sicer opazijo skoraj vsako leto, saj vodi skozi te kraje selitvena pot medvedov proti Avstriji. Letos so ga opazili prej kot sicer, zaradi mile zime. Lahko pa bi medveda zmotil tudi nemir v bližini brloga. Lovci si prizadevajo pridobiti dlake in sveže medvedove iztrebke za analizo DNK, saj jih zanima, od kod je medved prišel in iz katerega rodu je.

 

Ob tem velja opozoriti, da medved ne napade, razen, če se počuti ogroženega. Med sprehajanjem po gozdu lahko medveda srečamo v izjemnih primerih, takšna srečanja so zelo redka, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne. Tudi napadi na človeka so zelo redki in običajno so sprovocirani s strani človeka ali psa. Medvedu človek predstavlja naravnega sovražnika, zato se mu umakne. Težave nastopijo, kadar človek naredi poteze, ki jih medved lahko razume kot napad ali ogrožanje mladičev. Najbolj nevaren položaj je, če se znajdemo med medvedko in njenimi mladiči. Medvedka bo mladiče branila s svojim življenjem. Do napada pride tudi, kadar medveda presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Problem predstavljajo tudi psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika. Zato strokovnjaki opozarjajo ljudi, naj imajo ob sprehodih v gozd psa na povodcu, v spomladanskem obdobju pa celo odsvetujemo sprehajanje s psom v gozdovih na območjih, kjer je prisoten medved.

 

Kot je povedala Marija Sodja Kladnik z Zavoda za gozdove v vsem času medved na širšem Celjskem območju ljudi ni napadel, samo domačo živino, predvsem drobnico.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del