Quantcast
Radio1_v_zivo


Prvo branje proračuna
| 30. 3. 2016 7:18
Predvideno tudi novo zadolževanje občine
Ključne besede:     MOM; Proračun    prvo branje
 Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek v prvi obravnavi sprejemali predlog občinskega proračuna za letošnje leto.
Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek v prvi obravnavi sprejemali predlog občinskega proračuna za letošnje leto.

Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek v prvi obravnavi sprejemali predlog občinskega proračuna za letošnje leto, ki med drugim predvideva dodatno zadolževanje v višini 7,6 milijona evrov. Župan Andrej Fištravec glede na dosedanje pogovore s svetniškimi skupinami pričakuje, da bo predlog sprejet.

Predlog proračuna, ki ga bodo v četrtek dobili na mizo mestni svetniki, predvideva 97,7 milijona evrov odhodkov in 88,6 milijona evrov prihodkov. Luknjo bodo krpali z dodatno zadolžitvijo v višini 7,5 milijona evrov, v mestni blagajni pa je od preteklega obdobja ostalo še 5,2 milijona evrov.

"Mislim, da smo pripravili takšno verzijo besedila predloga, ki omogoča večinsko podporo. A v Mariboru se do zadnjega na ve," je na današnjem srečanju z novinarji povedal župan.

Direktor mestne uprave Darko Fras je priznal, da s predlogom zagotovo ne bodo vsi zadovoljni, saj so močno omejeni s sredstvi. "Poskušali smo poiskati sprejemljiv kompromis. Možni so še kakšni popravki do druge obravnave, a le tam, kjer je še kaj manevrskega prostora," je dodal.

Po besedah Fištravca so pri pripravi proračuna izhajali iz prihodkov, "ki jih smatramo za realne". Še vedno pa so nekatera odprta vprašanja, med drugim računajo, da se bo v drugi polovici leta nateklo v mestno blagajno tudi nekaj sredstev iz omrežnine za kanalizacijo, ki pa jo mora mestni svet še dokončno potrditi.

Na odhodkovni strani se iz leta v leto večajo izdatki za socialne transferje, letos bodo po besedah Frasa nekoliko povečali tudi sredstva za različne ukrepe spodbujanja gospodarstva. Občinski proračun težijo tudi nekatera stara bremena, kot je dolg do Arrive in Aquasystemsa, obenem se bojijo neugodnega razpleta tožbe družbe Iskra Sistemi zaradi postavitve radarjev, ki se trenutno rešuje na sodišču. "Poskusili bomo narediti vse, da zaščitimo interese Mestne občine Maribor, kolikor je v naši moči," je glede slednjega dejal Fras.

Najeto posojilo nameravajo uporabiti za različne projekte, med katerimi je 1,5 milijona evrov namenjenih za investicijska vzdrževanja, 1,26 milijona evrov pa za gradnjo vrtca v Pekrah, ki bo tudi edina večja novogradnja v letošnjem letu. Še 600.000 evrov nameravajo porabiti za investicije v osnovnih šolah, 1,1 milijona evrov pa za sanacijo asfaltnih vozišč in vzdrževanje občinskih cest.

Novih zaposlitev na občini oz. v mestni upravi ni predvidenih. Po pojasnilih Frasa je predvideno le morebitno povečanje števila zaposlenih za 17, saj naj bi prevzeli delavce iz ukinjenega javnega podjetja za gospodarjenje z javnimi zemljišči.

V predlog proračuna so po zagotovilih Fištravca in Frasa vključeni tudi predlogi, ki so jih lani izglasovali prebivalci mestne četrti Radvanje v okviru pilotnega projekta participatornega proračuna. A ker za to ni zagotovljenega dodatnega denarja, ampak gredo sredstva iz obstoječega denarja za mestne četrti in krajevne skupnosti, ni za to posebne postavke v proračunu. Prav tako še ni mogoče zaenkrat napovedati, kaj točno se bo zgradilo.