Radio1_v_zivo


Poljubi razkrivajo, kakšen je tvoj odnos
Radio 1 priporoča | 29. 3. 2016 16:16
Se poljubljata kot zaljubljena najstnika ali zdolgočasen par?
Ključne besede:     poljubljanje    seznam    zanimivo

Ste vedeli, da je poljubljanje prava znanost? Sheril Kirshenbaum, avtorica knjige »Znanost poljubljanja: Kaj povejo naše ustnice«, je preučevanju poljubljanja posvetila več kot desetletje in ugotovila, da način, na katerega poljubljamo partnerja, pove veliko o stanju našega partnerskega odnosa.

 

Odkrila je, da se najpogosteje poljubljamo na teh 10 načinov:

 

Francoski poljub

 


Najbolj priljubljen način poljubljanja je strasten, pri njem so aktivne tako ustnice kot tudi jezik. Med partnerjema vlada strast in ljubezen, pri tem pa je pomembna tudi intenzivnost poljubljanja – če gre za hitre in bežne poljube, vajin odnos ni več tako strasten, kot je bil nekoč.

 

Poljub na lice

 


Gre za poljub z zaprtimi ustnicami, s katerim lahko tudi čisto nedolžno pozdravimo prijatelje. Poljub na lice je vljuden, z njim pokažemo naklonjenost in podporo, ne glede na to, ali do osebe čutimo tudi fizično privlačnost.

 

Poljub ušesne mečice

 


Romantični poljub, ki meji na erotiko – sploh če pri tem vključimo tudi jezik! Če ti partner nameni tak poljub, gre gotovo za napeljevanje na intimo.

 

Poljub vratu

 


Intimen poljub je zelo učinkovita gesta zapeljevanja. Takšen poljub je prežet s poželenjem in je najpogosteje uporabljen v predigri.

 

Poljub roke

 


Čeprav je poljubljanje roke v zadnjih 100 letih skorajda izginilo iz javnega življenja, se med partnerjema še vedno precej pogosto pojavlja. Če tvoj izbranec ali izbranka poljubi tvojo roko, s tem kaže, da te spoštuje in občuduje, pa tudi, da ti zaupa.

 

Eskimski poljub

 


Priljubljeni igrivi poljub sploh ne vključuje ustnic, pač pa gre za prijateljsko drgnjenje nosov. Najpogosteje se na tak način »poljubljajo« starši in otroci, pa tudi partnerji, ki še niso pozabili na to, kako zelo je za zdravo zvezo pomembna razigranost.

 

Poljub na veke

 


Mehak in nežen poljub je zelo intimno dejanje in lahko predstavlja najbolj romantičen način, da partnerja zjutraj zbudimo. Kaže globoko zaupanje in naklonjenost med partnerjema.

 

Poljub z zaprtimi očmi

 


Z zaprtimi očmi se najpogosteje poljubljajo nepopravljivi romantiki. Čeprav bi marsikdo pomislil, da ljudje med poljubljanjem z zaprtimi očmi sanjarijo o drugih, pa smo ravno na ta način najbolj posvečeni partnerju – ko zapremo oči, se namreč izostrijo drugi čuti, zato poljubljanje doživljamo še bolj intenzivno.

 

Poljub ene ustnice

 

 

Ljubek in zapeljiv poljub ene partnerjeve ustnice kaže na močno romantično povezavo med partnerjema.

 

Poljub na čelo

 


Izmenjamo ga lahko tudi s prijatelji, v partnerskih odnosih pa z njim pokažemo tolažbo, spoštovanje in hvaležnost.

 

Poljubljanje je veliko več kot samo stikanje ustnic - kaj vse se skriva za preprostim "lupčkom", preberi v članku "Poljub je najboljše zdravilo"!