Quantcast
Radio1_v_zivo


Jaz, ti, mi za Slovenijo - stara plastenka za nov inkubator
| 25. 3. 2016 9:07
Zbiranje plastenk za sofinanciranje nakupa inkubatorja v kranjski porodnišnici.
Ključne besede:     plastenke    humanitarni    porodnišnica Kranj    Unirec
Sodeluje preko 180 slovenskih vzgojno izobraževalnih zavodov

Od 22. marca do 22. aprila poteka zbiralni mesec ozaveščevalno-humanitarnega projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator. S tem projektom osveščajo mlade o nujnosti recikliranja odpadnih plastenk in krožnega gospodarstva. Sočasno pa odpadne plastenke PET zbirajo za sofinanciranje nakupa inkubatorja v kranjski porodnišnici.

Na mednarodni konferenci koordinatorjev ekošol in ekovrtcev na Brdu pri Kranju je direktorica DROE Unirec Katja Slokan letošnji projekt predstavila, kar 180 ustanov pa ga je vključilo v svoj program aktivnosti v šolskem letu 2015/2016. S tem se je akcija ozaveščanja in zbiranja tudi uradno začela, končala pa se bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila 2016.

Projekt organizirata Društvo Tandem Zagorje in DROE Unirec v sodelovanju s programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja, častni pokrovitelj projekta pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. S projektom želijo opozoriti na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov v prihodnje.

Projekt v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovih, domovih centrov šolskih in obšolskih dejavnosti in fakultetah poteka v sodelovanju s programom Ekošola, k sodelovanju pa so vabljene vse vzgojno-izobraževalne ustanove, četudi niso vključene v ta program.

Otroci in mladi se lahko vključujejo v projekt na dva načina:
1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah programa Ekošola, ki bo organizirano od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2016, ter skozi celo leto v Dinosovih zbirnih centrih. Ustanova, ki bo zbrala največ odpadnih plastenk, bo nagrajena.
2. Celo leto pa bodo mladi lahko sodelovali v nagradnem ustvarjalnem natečaju in raziskovanju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET. S tem namenom bo družba Unirec pripravila tudi didaktično in izobraževalno gradivo za vse sodelujoče ustanove. Aktivnosti v vrtcih in šolah bodo koordinirali v programu Ekošola.

V projektu lahko sodelujejo tudi podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki, in sicer z doslednim ločevanjem in organiziranim zbiranjem odpadnih plastenk PET. Zbirajo jih v vseh Dinosovih zbirnih centrih v Sloveniji do 22. aprila prihodnje leto, ko je mednarodni dan Zemlje.

Vsi zainteresirani imate na voljo natančna navodila za zbiranje ter seznam mest za oddajo plastenk, kjer jih bodo stehtali in navedli v ločeni evidenci projekta. Vnaprej hvala, da tem navodilom predhodno dosledno sledite.

Več odpadnih plastenk kot bo zbranih po slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah, podjetij in drugih organizacijah, višji bo finančni prispevek DROE Unirec za sofinanciranje nakupa inkubatorja v Porodnišnici Kranj.

Sredstva se zbirajo tudi prek Rdečega križa Slovenije z SMS sporočili. Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov za nakup inkubatorja v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.