Quantcast
Radio1_v_zivo


Trebanjski župan oproščen
| 23. 3. 2016 14:57
Stroške pravdanja bomo plačali davkoplačevalci
Ključne besede:     Trebje    župan Kastelic    oproščen    stroški davkoplačevalcem
 Trebanjski župan Alojzij Kastelic
Trebanjski župan Alojzij Kastelic je sodišče zapuščal nasmejan.

Borut Škerlj, zagovornik trebanjskega župana
PRENESI DATOTEKO
o stroških v primerih oprostilne sodbe

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je zaključila obravnava zoper trebanjskega župana Alojzija Kastelica, ki naj bi občino oškodoval za 461 evrov, kolikor je znašala vožnja z ladjico, ko je bila občinska uprava leta 2007 na obisku pri kolegih v Kopru. Najprej je bil obsojen na 14 mesecev zapora pogojno, vendar je po pritožbi Višje sodišče to sodbo razveljavilo. Zdaj ga je sodnik Boštjan Kovič oprostil, je povedal zagovornik Borut Škerlj in pojasnil, da tožilstvo Kastelicu ni uspelo dokazati naklepa, pa tudi ne ponarejanja uradne listine.

 

Sodni postopek se je vlekel skoraj tri leta in stroški pravdanja najbrž sploh niso primerljivi s 461 evri, za kolikor naj bi Kastelic oškodoval občino. Kako je v primeru oprostilne sodbe s stroški sodnega postopka pa njegov zagovornik Borut Škerlj pravi, da se o tem nikoli nihče ne vpraša. V tem primeru bi se morali že pred začetkom postopka vprašati, ali lahko anonimna ovadba in nato obtožba temelji na domnevi Finančne uprave (takrat še DURS-a), da gre morda za kršitev. Ta namreč še ni kaznivo dejanje, dokazan mora biti naklep.

 

Koliko bodo znašali stroški postopka, tudi Škerlj ne ve. Pojasnil pa je, da največje stroške ima vedno obtoženec, ki moral plačati zagovornika. V primeru oprostilne sodbe pa pravdni stroški bremenijo državni proračun. Vendar pa sodišče v breme proračuna nikoli ne prizna vseh nastalih stroškov, pravi Škerlj, tiste, ki jih prizna, pa bodo morali pokriti davkoplačevalci. Gre za udeležbo na obravnavah, pritožbe, morebitne vloge, ki so bile narejene, pa sroški sodišče, tožilstva, policije, v primerih, ko so izdelana izvedenska mnenja, tudi stroški izvedencev.

 

Odvetnik Škerlj pa še poudarja, da Kastelic ni več „obsojeni župan", kot se rado govori, ker se mu je tudi pogojna obsodba iz nekega drugega postopka po preteku določenega časa že izbrisala.