Quantcast
Radio1_v_zivo


Teden možganov
| 15. 3. 2016 11:11
Kdo je bolj »nor« oziroma »pri pameti«?
Ključne besede:     Možgani    normalnost    norost
  Kdo je bolj »nor« oziroma »pri pameti«?
Kdo je bolj »nor« oziroma »pri pameti«?

 

Teden možganov je mednarodna marčevska akcija, katere namen je osveščanje ljudi o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. To bo tudi rdeča nit štirih brezplačnih predavanj, ki jih bodo v tem tednu pripravili v Celju. Prvo ima naslov Od normalnosti do posebnih potreb, udeležite se ga lahko danes, ob 13.30, na OŠ Frana Roša. Preostala tri predavanja bo gostila I. gimnazija v Celju. V četrtek bo ob 17. uri predavanje Trenutek, ki te spremeni: posledice poškodbe možganov. Vpliv spanja na funkcioniranje človeka, je tema o kateri bo govora na petkovem predavanju, ki se bo začelo ob 18. uri. V soboto pa bo ob 10. uri na I. gimnaziji v Celju govora o tem, kdaj normalno staranje ni več staranje, ampak izraža bolezen ter kakšne so razlike med demencami in normalnim procesom staranja.

Kaj je nor(maln)o? Kdo je bolj »nor« oziroma »pri pameti«? Prva razlaga slovarja knjižnega jezika pravi, da je normalno tisto, kar se sklada z določenimi splošno veljavnimi zakonitostmi. Glede na to, da se bo Teden možganov letos odvil že trinajsto leto zapored, bi lahko rekli, da je to normalno. Toda v statistiki je normalnost enaka povprečju – in v tem smislu ne bi želeli, da je tokratni Teden možganov normalen. Tako kot vsak bo tudi ta poseben in edinstven.

Sprehodili se bomo mimo pojma normalnosti: kako razumemo normalnost in norost? Pojma normalnosti in patološkosti sta se iz medicine preselila na vsa področja življenja. Tako so postali predmet ocenjevanja in delitve na normalne in patološke ne le posamezniki ali njihove posamezne lastnosti, temveč tudi nekatere skupine. Ne presojamo samo o tem, kakšni so ljudje, temveč tudi kakšni naj bi bili. Spraševali se bomo, zakaj tako radi težimo k »normalnosti« in ignoriramo dejstvo, da družba napreduje in se spreminja prav zaradi posameznikov, ki ne ustrezajo določenim normam. Kje je ločnica med zdravjem in boleznijo? Človek, ki se rodi brez polovice možganov, je v svojem zgodnjem obdobju deležen velike pozornosti zdravnikov, a njegovi možgani so tako prilagodljivi, da lahko preostali deli prevzamejo funkcije manjkajočih delov. V kakšnem smislu so taki možgani normalni?

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del