Quantcast
Radio1_v_zivo


Jesenice praznujejo
| 14. 3. 2016 15:00
Občina Jesenice svoj praznik praznuje 20. marca, na dan, ko so Jesenice leta 1929 pridobile mestne pravice
Ključne besede:     Jesenice    občina    praznik
Jesenice praznujejo - vabilo na dogodke ob občinskem prazniku

Občina Jesenice svoj praznik praznuje 20. marca, na dan, ko so Jesenice leta 1929 pridobile mestne pravice. V tednu pred praznikom in na sam praznik so tako vsako leto organizirani različni dogodki, ki občane in obiskovalce občine vabijo k udeležbi, praznovanje pa se vsako leto zaključi z osrednjo prireditvijo v Gledališču Toneta Čufarja, na kateri župan občine Jesenice izbranim prejemnikom podeli tudi občinska priznanja.

Dogajanje v sklopu praznovanja občinskega praznika se začne že danes popoldne, ko bo ob 17. uri v dvorani Kina Železar organiziran že tradicionalni zaključni del tekmovanja o zgodovini mesta Jesenice za jeseniške osnovno- in srednješolce. Tekmovanje vsako leto organizira Občina Jesenice v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem, Zavodom za šport, Gledališčem Toneta Čufarja in Mladinskim centrom, tema letošnjega tekmovanja pa je »Po ulicah železarskega mesta«.

V četrtek, 17. marca, Občina Jesenice v sodelovanju z Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske na Tržnici na Stari Savi od 16. do 18. ure organizira »Ekološko tržnico – pozdrav pomladi«, ki ji bo ob 18. uri v »sosednjem« Kolpernu sledilo še predavanje o zdravi prehrani. Mladinski center Jesenice v Mladinski točki v soseski Center II (Titova 41, Jesenice) ob 16. uri za osnovnošolce organizira igre spoznavanja zanimivosti jeseniških ulic skozi čas pod naslovom »Spoznajmo svoje mesto«, za kulturno udejstvovanje pa bo ob 18.30 poskrbela Glasbena šola Jesenice, ki bo v dvorani Lorenz v Glasbeni šoli Jesenice organizirala koncert dijakov in študentov.

V petek, 18. marca, ob 16. uri bo Občina Jesenice skupaj z investitorjem, družbo Anepremičnine, svojemu namenu uradno predala prečno povezavo čez železniško progo, most, ki bo povezal Trg Toneta Čufarja z muzejskim območjem Stara Sava. Pol ure kasneje, ob 16.30 bo uradno odprt tudi tradicionalni Jožefov sejem, ki bo letos potekal tri dni, od 18. do 20. marca.

V soboto, 19. marca, se bo na Stari Savi ob 11. uri v organizaciji Zavoda za šport Jesenice začel že 9. Pomladni tek Jesenic, ki se ga vsako leto udeleži ogromno število tekačev vseh starostnih kategorij.

V nedeljo, 20. marca, na dan občinskega praznika, bo v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice ob 19.30 potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj letošnjim nagrajencem – letos bo naziv častne občanke prejela Mira Jazbinšek, nekdanja ravnateljica Srednje zdravstvene šole na Jesenicah ter prejemnica zlatega znaka Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije in priznanja Zdravstvene šole Jesenice, plakete občine Jesenice pa bodo prejeli nekdanji športni pedagog in trener prof. Jože Oblak, igralec, režiser in scenograf Klemen Košir ter dolgoletni predsednik in ustanovitelj Kulturnega društva Triglav Miloš Možina.

Vse »praznične« dni se lahko občani in drugi zainteresirani obiskovalci udeležijo tudi dveh aktualnih muzejskih razstav Gornjesavskega muzeja Jesenice, in sicer »Delavke železarne« v Železarskem muzeju na Stari Savi (pon., tor., čet. in pet.: 8.00–16.00, sre.: 9.00-17.00) ter »Po ulicah železarskega mesta« v Kosovi graščini (tor.– pet.: 10.00–12.00 in 16.00–18.00), v sklopu Jožefovega sejma pa si lahko obiskovalci obe omenjeni razstavi (v Ruardovi graščini oziroma v Kasarni na Stari Savi) in železarski muzej ogledajo brezplačno (pet. in sob.: 9.00–17.00, ned.: 9.00–13.00).

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del