Radio1_v_zivo


Pingvin, ki je 'posvojil' svojega rešitelja
Radio 1 priporoča | 12. 3. 2016 7:00
Nenavadno prijateljstvo: vsako leto preplava več kot 8000 milj, da se vrne domov
Ključne besede:     neverjetno    zanimivo    pingvin    ljubezen    živali
Prijateljstvo ne pozna meja!

Prebivalci ribiške vasice v okolici Ria De Janeira so že pet let priče nenavadnemu prijateljstvu: magelanov pingvin Dindim vsako leto obišče upokojenca Joao Periera de Suozo, ki je pernatega prijatelja leta 2011 rešil gotove smrti.

 

Prekritega z nafto in povsem nemočnega ga je našel na plaži, mu očistil perje in ga hranil. Teden dni kasneje si je opomogel, zato ga je de Suoza  nameraval spustiti nazaj v naravo, a pingvin ni želel oditi. Joau je družbo delal še 11 mesecev in ga zapustil šele, ko je zamenjal svoje perje.

 

Mali pingvin je "posvojil" svojega rešitelja.

 

Joao je bil prepričan, da pingvina nikoli več ne bo videl, zato je bil toliko bolj presenečen, ko ga je Dindim nekaj mesecev kasneje našel na plaži in mu sledil domov. Od takrat imata ustaljen urnik: pingvin vsako leto osem mesecev preži pri Joau, preostali čas pa na gnezdiščih na obalah Argentine.

 

Nenavadno prijateljstvo:
Med Joaom in pingvinom vlada neverjetna nežnost.

»Vsi so rekli, da se ne bo vrnil, vendar me obiskuje že 4 leta. Pride junija in ostane do februarja, vsako leto pa je bolj scrkljan in vesel, da me vidi,« pravi Joau.

 

Joao in pingvin imata posebno vez.


»Pingvina imam rad kod svojega otroka, prepričan sem, da ima tudi on rad mene. Nobenemu drugemu ne pusti, da bi se ga dotaknili, samo meni. Rad mi spleza v naročje in se crklja pri meni,« je še povedal Joau. Strokovnjaki za vedenje ptic pravijo, da se pingvin do Joaua res vede kot do drugega pingvina ter da ga je očitno res sprejel za družinskega člana!