Quantcast
Radio1_v_zivo


Nagrada GZS tudi v Brežice
| 11. 3. 2016 14:20
Alen Šinko, Kovis: »Vlaki na Tibetu zavirajo z našimi diski«
Ključne besede:     Nagrada GZS    Alen Šinko    Kovis Brežice
 Alen Šinko in Darko Gorišek
Alen Šinko in Darko Gorišek

Gospodarska zbornica Slovenija (GZS) nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke že 48 let podeljuje tistim gospodarstvenikom, ki vrsto let uspešno vodijo svoja podjetja. Letos je nagrajencev sedem iz petih slovenskih regij in iz petih dejavnosti. V tej elitni družbi je tudi Alen Šinko, direktor proizvodne družbe Kovis iz Brežic, ki se ukvarja s tremi segmenti – proizvodnjo zavornih diskov za vlake, ležajnih ohišij za tovorne vlake, izvajajo pa tudi obdelavo večjih kovinskih konstrukcij.

 

Podjetje je pred štirimi desetletji ustanovil Anton Pangrčič v majhni garaži, danes zaposlujejo 116 ljudi, podjetje se je razvilo v štiri skupine z obrati v Brežicah, dvema v Štorah in enem v Bački Palanki v Srbiji. Občutki ob tako prestižni nagradi so lepi in so rezultat skupnega dela vseh zaposlenih, pravi Šinko. Z lastnim znanjem letno razvijejo povprečno 30 novih izdelkov, zadnjega bodo dali na trg septembra po sejmu v Brlinu. Veliko vlagajo v razvoj in v kader, pri čemer sodelujejo s Šolskim centrom Krško-Sevnica.

 

S Slovenskimi železnicami dobro sodelujejo, a slovenski trg je majhen, zato dobrih 95 odstotkov svojih proizvodov izvozijo v 34 držav sveta. Najbolj pomemben je sicer še vedno evropski trg – Nemčija, Poljska, Slovaška, Češka, Francija, prodajajo pa tudi na ameriški in kanadski trg, ter na Japonsko. Tam je njihova konkurenca celo zaustavila proizvodnjo zavornih diskov in jih kupuje od Kovisa, pogoj je bil le, da so tudi njihov zastopnik.

 

Kriza je bila zanje priložnost, je dejal Šinko. Naučila jih je, da morajo za tretjino bolj delati, ali pa manj imeti, odločili so se za prvo.

 

Kot zanimivost še to – vlaki na Tibetu na najvišji progi na svetu – na višini 5000 m – zavirajo s Kovisovimi diski.

 

Na to, da je med nagrajenci spet uspešen gospodarstvenik iz Posavja, so ponosni tudi na območni Gospodarski zbornici Posavje. V 48-letni zgodovini nagrad GZS je kar 16 nagrajencev bilo iz Posavja in vsa podjetja, iz katerih so izhajali, so še danes živa in uspešno poslujejo. Izjema je le eno, ki je imelo težave, a se je spet postavilo na noge, je povedal direktor posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del