Quantcast
Radio1_v_zivo


Velikonočnica na Ponikvi že cveti
| 4. 3. 2016 12:10
Od jutri naprej bodo organizirani vodeni ogledi po rastišču velikonočnice
Ključne besede:     Velikonočnica    Ponikva    Boletina    Turistično-olepševalno društvo Ponikva
 velikonočnica
Velikonočnica spada v rod kosmatincev, za katere je značilna poraščenost z nežnimi svilnatimi dlačicami.

Na Boletini pri Ponikvi je že vzcvetela velikonočnica, ki je pri nas zavarovana cvetlica in je uvrščena tudi na seznam ogroženih rastlinski vrst. Je namreč redka predstavnica stepske flore v Sloveniji. Navadno cveti približno tri tedne pred veliko nočjo.

 

Rastišče se nahaja le nekaj sto metrov od središča Ponikve v smeri proti Šentvidu pri Grobelnem, obsega 1,8 hektarja in je največje od štirih znanih rastišč velikonočnice v Sloveniji. Hkrati je to eno izmed petih območij Nature 2000 v Sloveniji, zato je potrebno na njem v času cvetenja zagotovi ustrezno varovanje, kar na Boletini že nekaj let izvajajo člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva. Ko so opazili prve cvetove, so takoj postavili začasno zaščitno vrvično ograjo, informacijsko hišico, uredili stalno žično ograjo in položili začasne plošče za dostopu.

 

Za obiskovalce bodo od jutri naprej vse sobote in nedelje do velike noči pripravljali tudi organizirana vodenja po rastišču, med tednom pa so vodeni ogledi za skupine možni le po predhodni najavi.