Quantcast
Radio1_v_zivo


8 znakov, da si morda bolj inteligenten od večine
Radio 1 priporoča | 4. 3. 2016 10:59
Če izpolnjuješ večino teh kriterijev - čestitke!
Ključne besede:     inteligenca    inteligenten
Preveri, če si inteligenten/a.

Kaj je inteligenca? Inteligenca se mogoče najbolje definira kot hitra in učinkovita iznajdljivost v novih oziroma nepoznanih situacijah.

 

 

 

1. Si najstarejši otrok

 

Starejši otroci so navadno bolj inteligentni, toda ne zaradi genetike. Študija iz leta 2007 je predlagala, da je to zaradi psihološkega izvora in družinske dinamike.

 

 


2. Naučil/a si se igrati instrument

 

Verbalna inteligenca je pri otroku boljša, če so se kot otrok vsaj nekaj mesecev učil/a igrati na kakšen instrument.

 

 

 

3. Ne kadiš

 

Leta 2010 so naredili anketo, v kateri je bilo udeleženih 20.000 moških, starih med 18 in 21 let. Ugotovili so, da je povprečni inteligenčni kvocient kadilcev 94, nekadilcev pa 101.

 

 

 


4. Si 'fit'

 

Zdravo telo je povezano z 'zdravim umom'. Francoska študija je testirala spomin debelih in suhih ljudi ter ugotovila, da so se tisti s prekomerno težo spomnili 44 % besed, medtem ko, so si suhi ljudje zapomnili 55 % besed, ki so jim jih pokazali.

 

 

 

5. Si levičar/ka

 

Študija je pred kratkim pokazala, da je "uporaba" leve roke povezana z divergentnim razmišljanjem (človek miselne procese usmerja tako, da poišče čim več rešitev, odgovorov, idej).

 

 

 

6. 'Rekreativna' uporaba drog

 

Študija iz leta 2012 je pokazala, da obstaja povezanost visokega IQ-ja v mladih letih z rekreativno uporabo drog v kasnejših letih. To pomeni, da so inteligentni ljudje bolj nagnjeni k jemanju drog.

 

 

 

7. Imaš mačko

 

Ljudje, ki imajo pse so bolj ekstrovertirani, ljudje, ki pa imajo mačke, so bolj inteligentni. Mogoče je razlog v tem, da se introvertirani ljudje poslužujejo bolj inteligentnih hobijev.

 

 

 

8. Si visok/a

 

Študija, ki je bila narejena na Princetonu, je pokazala, da so visoki ljudje bolj inteligentni. Študijo so opravili tudi na otrocih starih 3 leta, še preden je šolanje na njih imelo kakršenkoli vpliv. Otroci malce višji od vrstnikov so pokazali boljše rezultate.© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del