Quantcast
Radio1_v_zivo


13 najbolj nenavadnih fobij
Radio 1 priporoča | 1. 3. 2016 8:09
Ko ti največjo nočno moro predstavlja lasten popek
Ključne besede:     strah    fobija    bizarno
Omfalofobija – strah pred popki

Medtem ko so nekatere fobije, kot so strah pred višino ali kačami precej pogoste, pa obstajajo neracionalni strahovi, ki si jih nikoli ne bi mogli predstavljati, če ne trpimo zaradi njih. Zbrali smo nekaj najbolj bizarnih fobij, ki so na prvi pogled mogoče res zabavne, v resnici pa fobikom predstavljajo veliko več težav, kot si mislimo.

 

1. Alektrofobija – strah pred piščanci

Ljudje, ki se bojijo piščancev, v najhujših primerih napad panike dobijo že, ko vidijo kokošje pero, videti pa ne morejo ne jajc ne piščančjega mesa.

 

 

 

2. Triskaidekafobija – strah pred številom 13

Veliko ljudi s to fobijo vsakič, ko nastopi 13. dan v mesecu, nočejo niti stopiti iz svoje hiše, saj se bojijo, da se jim bo zgodilo nekaj slabega. Številke se na daleč izogibajo in tudi tega članka verjetno ne berejo.

 

 

 

3. Neofobija – strah pred novostmi

Čeprav si pri strahu pred novostmi najpogosteje predstavljamo naše dedke in babice, ki se kot hudič križa bojijo računalnikov in pametnih telefonov, pa je ta strah do neke mere precej pogost tudi pri otrocih. Samo pomisli, kako težko jih je pripraviti do tega, da poizkusijo novo vrsto hrane!

 

 

 

4. Heliofobija – strah pred soncem

Medtem ko se večina človeštva z veseljem nastavlja sončnim žarkom in hrepeni po lepšem vremenu, so tile oblačni dnevi pisani na kožo vsem, ki trpijo za heliofobijo. Neracionalen strah lahko vpliva tudi na njihovo zdravje, saj zaradi izogibanja soncu lahko utrpijo pomanjkanje vitamina D.

 

 

 

5. Chaetofobija – strah pred lasmi

V nekaterih odpadli lasje zbujajo zgolj gnus, drugi se jih na smrt bojijo. Strah pred lasmi je pri nekaterih tako močan, da se bojijo celo tistih na svoji glavi.

 

 

 

6. Gimnofobija – strah pred goloto

Če si tudi ti ob imenu tega strahu najprej pomislil/a na strah pred gimnazijo, si se krepko uštel/a. Gre predvsem za strah pred lastno goloto in to ne le pred drugimi ljudmi – nekateri gimnofobi se celo tuširajo oblečeni!

 

 

 

7.Oikofobija – strah pred domom

»Ljubo doma, kdor ga ima,« vsekakor ne velja za ljudi, ki trpijo za oikofobijo – neracionalnim strahom pred hišnimi aparati, opremo, in drugimi hišnimi predmeti. Če kup umazanega perila že nekaj časa čaka, da ga opereš, torej mogoče ne gre za lenobo, ampak za tvoj strah pred pralnim strojem.

 

 

 

8. Tripofobija – strah pred luknjami

Gre predvsem za strah pred skupinami lukenj, ki po mnenju psihologov izvira iz naše evolucijske zgodovine. Luknje, ki jih naredijo žuželke ali rane namreč podzavestno povezujemo z nevarnostjo.

 

 

 

9. Fagofobija – strah pred požiranjem

Na prvi pogled nenavadna, a precej nevarna fobija, saj lahko povzroči izgubo telesne teže in celo podhranjenost. Fagofobi imajo v blažjih oblikah fobije težave z goltanjem nekaterih stvari, kot so na primer tablete, v hujših pa sploh ne marajo jesti in piti.

 

 

 

10. Omfalofobija – strah pred popki

Ljudem, ki trpijo za omfalofobijo je misel, da se bi nekdo dotaknil njihovega popka, povsem nepredstavljiva groza!

 

 

 

11. Ergofobija – strah pred delovnim okoljem

Ergofobi se na delovnem mestu počutijo zelo slabo, v najhujših primerih pa so zaradi stresa in živčnosti, ki jim jo povzročajo pisarne, pogosto brezposelni.

 

 

 

12. Panfobija – strah pred vsem

Panfobiki živijo v neprestanem strahu, nekateri imajo tudi občutek, da jim vse življenje zasleduje zlo.

 

 

 

13. Fobofobija – strah pred fobijami

Če enkrat trpiš za hudim neracionalnim strahom, te lahko hitro postane strah tega, da se boš bal še drugih stvari! A brez skrbi, če si se prebil do konca našega seznama, te težave gotovo nimaš. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del